Řidič vytáhl postiženou z auta. Advokát Jan Černý: Nevidomou nevzít kvůli psu? Neexistuje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Řidič vytáhl postiženou z auta. Advokát Jan Černý: Nevidomou nevzít kvůli psu? Neexistuje!

Řidič společnosti Bolt vyhodil z auta nevidomou ženu.
Řidič společnosti Bolt vyhodil z auta nevidomou ženu. (Adriana Bártlová)

Na zemi uprostřed silnice v Praze nechal řidič »taxíku« nevidomou Květu (37), když j ze svého vozu násilím vyvlekl. Důvod? Nechtěl svézt její asistenční fenku. Advokát Jan Černý říká, že je takový postup na hraně diskriminace!

Celý incident natočila na video svědkyně, která také zavolala policii. „Případ jsme vyhodnotili jako přestupek a předali správnímu orgánu,“ řekla Aha! policistka Violeta Siřišťová. Podle viceprezidneta Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS) Rudolfa Volejníka u nás žádná právní úprava taxikářům brát nevidomé i s jejich psy nenařizuje. „Muž sice jednal podle práva, ale v rozporu s morálkou,“ řekl Aha!.

Nemůže diskriminovat

Renomovaný pražský advokát Jan Černý se ale na věc dívá jinak. „Jsem přesvědčen, že řidič taxislužby by neměl odmítnout zákazníka, kromě nějakých excesů. Pokud bere nevidomého a pes zcela jasně k tomu nevidomému patří, tak ho odmítnout nemůže,“ uvedl. Důvodem k odmítnutí může být například opilost nebo agresivita či třeba řidičova alergie na srst. „Nemůže  však nikoho diskriminovat, vyjma případů těch excesů. Čili nemůže diskriminovat ani nevidomé. Je to, jako by řekl člověku s berlemi, že ty berle mu do auta brát nemá,“ vysvětlil Černý s tím, že jde o jeho právní výklad. 

Sprosté nadávky

Nevidomá žena se v pondělí dopoledne ztratila na pražském Žižkově. V Bořivojově ulici vešla do hotelu a prosila o pomoc s přivoláním taxi. Problémy začaly, když se posadila s pejskem. „Řekl mi, k...., do p....., vylez z toho auta,“ popsala napadená Květa serveru iRozhlas. Když chtěla zavolat policii, řidič na nic nečekal. „Obešel auto, otevřel mi dveře, nejdřív mi vytáhl psa. A potom začal tahat mě. Vzal mě za rameno, tahal mě tak, že jsem spadla na zem,“ popsala otřesená žena. Naštěstí jí pomohli lidé z hotelu a svědkyně, která vše natočila. Domů ji i s pejskem nakonec odvezli přivolaní policisté. 

Babiš a zakladatel

Boltu Incidentu si všiml i premiér Andrej Babiš (65, ANO). Během návštěvy Estonska se setkal s jedním ze zakladatelů společnosti Bolt, která v zemi sídlí, Martinem Villigem.

„Hrozný zážitek, nechápu, co to bylo za člověka,“ okomentoval případ Babiš. „Chceme se omluvit té zákaznici. Řidič se zachoval špatně,“ řekl Villig. „Řidiče jsme zablokovali. Děláme, co je v našich silách, abychom zajistili, že se takový incident nebude opakovat,“ doplnil.   Bolt: Upozorněte řidiče Nevidomá paní Květa si volala taxík přes mobilní aplikaci Bolt. „Partnerští řidiči jsou samostatné soukromé subjekty, proto je na jejich rozhodnutí, zda chtějí jakéhokoliv cestujícího odvézt či nikoliv,“ řekl Aha! mediální zástupce firmy Jan Novosad.

„Cestujícím doporučujeme řidiče kontaktovat telefonicky a dohodnout se s ním,“ poradil. Chování šoféra však odsoudil. „Jednalo se o zásadní individuální selhání, ihned po nahlášení incidentu jsme řidiče v systému dohledali a ukončili s ním spolupráci,“ dodal. Taxikář podle něj své reakce lituje.

Omluvili se

Taxilužba přes mobilní aplikaci Bolt se paní Květě omluvila. „Nabídli mi 150 jízd zdarma. Řekla jsem ale, že nemám zájem, že bych s nimi už nikdy nikam nejela,“ řekla tn.cz

Svědectví projíždějícího řidiče

Aha! se ozval i řidič Jiří H., který kolem taxíku projížděl těsně před tím, než řidič nevidomou vyhodil na zem. „Jel jsem kolem, když řidič přecházel ke dveřím, kde paní seděla. Bohužel jsem myslel, že jde té paní pomoct vystoupit, a co se událo dál, jsem měl již za zádí auta. Škoda, byl bych paní pomohl,“ popsal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.