V Zoo Ostrava se množí nevšední ještěrky: Váží 2 gramy, dolétnou 30 metrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Zoo Ostrava se množí nevšední ještěrky: Váží 2 gramy, dolétnou 30 metrů!

V Zoo Ostrava se množí nevšední ještěrky.
V Zoo Ostrava se množí nevšední ještěrky. (Foto pro Aha! – Michal Fuglevič)

Skupina drobných, pouze dva gramy vážících pestrobarevných ještěrek holaspisů létavých se letos rozrostla o dalších devět mláďat. Je to zajímavé zvířátko, díky svým anatomickým vlastnostem se umí vznášet a létat.

Nenápadná ještěrka dorůstá 30 centimetrů, má zploštělé tělo od hlavy až po konec ocasu a je jediným zástupcem ještěrkovitých, který je schopný plachtit vzduchem. Jejich drobné kosti mají vzduchové kapsy a právě díky nim doletí až do vzdálenosti 30 metrů! „Tuto schopnost využívají zejména při úniku během ohrožení, kdy dokážou bleskurychle přeplachtit z větve na větev,“ vysvětlila Aha! mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. „Jejich potravu tvoří například octomilky nebo čerstvě vylíhlí cvrčci, dospělci se pak živí středně velkými cvrčky, malými sarančaty a jinými bezobratlými přiměřené velikosti,“ dodala mluvčí.

Víte, že…

...v zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava obývá skupina létajících ještěrek terárium Pavilon evoluce? Druhá skupina žije v chovatelském zázemí zoo, kde se i úspěšně rozmnožuje. Ve volné přírodě se vyskytují od západní Afriky až po Tanzánii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.