Jonathan Šimonovský (7): Měl jsem být trpaslíkem! Zachránily mě injekce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jonathan Šimonovský (7): Měl jsem být trpaslíkem! Zachránily mě injekce!

Jonathan s tatínkem Filipem.
Jonathan s tatínkem Filipem. (Aha! – Alexandr Malachovský)

RUMBURK – Jonathan Šimonovský (7) z Rumburku je dnes zdravý a jazykově velmi nadaný prvňáček, který se nijak neliší od spolužáků. Jeho tělo přitom samo nedokáže vyrábět tzv. růstový hormon, a kdyby mu nepomohli doktoři z pražské Fakultní nemocnice Motol, vůbec by nevyrostl a byl by z něj »trpaslík«.

Jonathan Šimonovský (7) z Rumburku je dnes zdravý a jazykově velmi nadaný prvňáček, který se nijak neliší od spolužáků. Jeho tělo přitom samo nedokáže vyrábět tzv. růstový hormon, a kdyby mu nepomohli doktoři z pražské Fakultní nemocnice Motol, vůbec by nevyrostl a byl by z něj »trpaslík«.

„Jonathan se narodil týden po druhém termínu porodu, byl jsem při tom a všechno bylo v pořádku, jen byl menší,“ popisuje jeho tatínek Filip s tím, že několik hodin po porodu začal mít Jonathan problémy s hladinou krevního cukru. „Když jsem do porodnice přišel druhý den, už tam nebyl, žena byla hrozně ubrečená – lékaři Jonathana převezli do Motola,“ vzpomíná na nejhorší dny v životě Filip.

Při vyšetřeních lékaři zjistili, že malé miminko trpí hormonální nedostatečností a zároveň vývojovou vadou podvěsku mozkového, jejímž následkem byl velmi malý a nerostl. „Tělo Jonathana si nedokáže vyrobit vlastní růstový hormon, proto mu musel být podáván uměle,“ vysvětluje MUDr. Stanislava Koloušková.
„Růstový hormon se v těle zdravých lidí vyplavuje nejvíce v první části noci, proto ho je nutné aplikovat večer. A protože jej Jonathan nedokáže sám vyrobit, musí ho dostávat celý život,“ uvádí lékařka Koloušková.

Jonathan si dokonce už umí svoji denní dávku i připravit. „K aplikaci používáme pero podobné tomu, jaké mají diabetici na inzulin. Už je to takový rituál, Jonathan před spaním dojde do ledničky, nastaví hodnoty a my mu dávku píchneme, jednou si to ale bude píchat sám,“ popisuje tatínek Filip a dodává, že s manželkou, která je Němka, mají ještě dvě mladší dcery. „Ty jsou v pořádku, nezjistilo se, proč zrovna Jonathan je nemocný,“ říká Filip.

Jonathan se dnes díky lékařům nijak neliší od spolužáků, je stejně vysoký jako oni a problémy mu prý nedělají ani lumpačiny. „A je jazykově velmi nadaný, když přijde s rodiči do ambulance, tak s maminkou mluví německy a s tatínkem česky. Přecházet z jednoho jazyka do druhého mu nedělá žádné problémy,“ říká doktorka Koloušková a dodává, že cena za roční léčbu dětí se pohybuje podle věku a váhy kolem sta tisíc, u dospělých dosahuje až 800 tisíc korun ročně.

Růstový hormon

1956 – Poprvé se vyrobil tzv. extrakcí z lidských hypofýz, ze zemřelých.
1957 – Byl poprvé použit pro léčbu nemocných.
1985 – Začal se vyrábět uměle a léčba tak dnes nemá už vedlejší účinky, tzv. Creutzfeldt-Jakobovu nemoc.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.