Kde vzal Gross na akcie? Půjčil si 17 milionů od Slováků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kde vzal Gross na akcie? Půjčil si 17 milionů od Slováků!

Gross na fotografii vypadá jako známý mafián »Don Čičo«.
Gross na fotografii vypadá jako známý mafián »Don Čičo«.

PRAHA – Kde vzal expremiér Stanislav Gross (38) peníze na 31 % akcií společnosti Moravia Energo? Podle serveru aktuálně.cz mu půjčila slovenská firma Key investments o.c.p., která se zabývá obchodem s akciemi. Včetně úroků má jít o částku 17 milionů korun.


A zbytek? Že by zase strýček Vik…?

Akcie české energetické společnosti budou Slováci držet, dokud Gross dluh nesplatí.

Jak známo, akcie Grossovi prodal bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Podle odhadů za 30 milionů Kč, ač mají podle odborníků tržní cenu až 328 milionů Kč. Proč tak levně? Sýkora deníku MF Dnes odvětil, že neví. Pokud šlo ale opravdu o 30 milionů Kč, kde vzal Gross zbylých 13 milionů?

Z toho, že Gross vlastní akcie Moravia Energo, nemá radost většinový majitel společnosti, ocelářský magnát Tomáš Chrenek. Podle něj už totiž firma přišla o 12 zakázek v hodnotě zhruba 60 milionů Kč. Odběratelé prý nechtějí nechat vydělávat Grosse. Chrenek zvažuje, že na Grosse podá trestní oznámení kvůli poškozování dobrého jména a znehodnocování firmy. Ještě před tím mu chce ale Chrenek nabídnout, že jeho akcie odkoupí – za 20 milionů Kč.

Kliknutím zvětšeteV kauze se objevily i další zajímavé skutečnosti – podle MF Dnes už v roce 2002 kupoval 23 % akcií firmy Moravia Energo od soukromé firmy Czechpol Energy Miroslav Jansta, advokát blízký ČSSD a hlavně Grossovi. Z Janstova podílu získali pak část Sýkora i Chrenek, tvrdí MF Dnes.

Okolnosti Grossova podivného nákupu akcií už navíc vyšetřuje policie. A Stanislav Gross, který jako koncipient v advokátní kanceláři údajně vydělává »jen« něco kolem 100 000 Kč měsíčně a navíc si nedávno koupil luxusní vůz VW Tuareg (cena základní verze začíná na 1,3 milionu Kč), by si tedy měl připravit pádné odpovědi, kde zbylé miliony vzal.

* * *

A protože popleta Standa už jednou na své »vysvětlování« původu peněz dojel (v případě koupě svého bytu), nabízí mu deník Aha! pár možností…

1. Půjčil si od strýčka Vika

Strýček Vik už jednou pomohl – podle tvrzení Grosse mu půjčil 1,2 milionu Kč na byt na Barrandově. Že by ale invalidní důchodce Vik, který bydlí v omšelém paneláku, vytáhl teď ze štrozoku 13 milionů? Proč ne! Až nyní se totiž ukázalo, že důchodce Vik je ve skutečnosti Viktor Kožený! Na Bahamách teď také Standa, Viktor a Libuše Barková chtějí zřídit síť nevěstinců.

2. Šábl se s Mužíkem!

Známý hledač štěchovického pokladu Josef Mužík konečně uspěl! A protože stejně jako Standa fandí fotbalové Slavii, tak se s pokřikem „Spartáá, Spartáá, buzerantů partááá!“ o bedny nacistického zlata šábli!

3. Peníze má z ropy!

Když si v Praze na Barrandově nechával na terase u svého bytu postavit bazén, narazil při hloubení na ropu. Právo na těžbu pak tajně prodal ruskému naftovému magnátovi Romanovi Abramovičovi.

4. Prodal lokomotivu!

Když nyní z Národního technického muzea v Praze na Letné kvůli rekonstrukci stěhovali slavnou parní lokomotivu s číslem 322.302, mašina za 30 milionů Kč se cestou do depa v Chomutově záhadně ztratila. Jak zjistil policejní plukovník Kubice, podezřelým z krádeže je jistý S. G. (38), absolvent dopravní průmyslovky, který od mládí snil o tom, že bude strojvůdcem.

5. Je v tom Bács a Sinha!

Peníze dostal Standa darem od dvou bohatých cizinců. Jedná se o Maďara jménem Lájoš Bács a mauricijského lékaře Sinhu. Standa oba sponzory »přetáhl« od ODS.

Všichni pochybovači včetně policie mají teď před sebou 5 věrohodných verzí, jak zcela zákonně mohl Stanislav k majetku přijít…


Autor: (pol)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.