Rezervace divokých koní v Milovicích: Třetinu stáda utratíme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rezervace divokých koní v Milovicích: Třetinu stáda utratíme!

Divokým koním v rezervaci v Milovicích na Nymbursku hrozí smrt.
Divokým koním v rezervaci v Milovicích na Nymbursku hrozí smrt. (Foto Aha! – Robert Klejch, Michal Köpping)

Zasloužili se o obnovu přírody, kterou desetiletí devastovala Rudá armáda. Teď divokým koním v rezervaci v Milovicích na Nymbursku hrozí smrt. Až třetina jich může jít na porážku! Proč? Překvapivě jde o prachy.

Unikátní projekt v Milovicích se rozjel v lednu 2015. Ochránci přírody vybudovali rezervaci, do které přivezli divoké koně, později i zpětně šlechtěné pratury a také zubry.

Samá pozitiva
„Zvířata tu dokázala za pět let něco, co nepředpokládali ani největší optimisté. Byla tu nemocná krajina, zarostlé území plné černých skládek. Po jejich odklizení koně místo proměnili v nádhernou rozkvetlou louku,“ řekl Aha! Dalibor Dostál, šéf organizace Česká krajina, která 240hektarovou rezervaci jen 30 kilometrů od Prahy založila. Množí se tam hmyz, který v jiných místech Česka i Evropy mizí.

Přijde konec?
Daří se i koním, na počátku jich přivezli z Exmooru ve Velké Británii 14. Nyní louky spásá 55 jedinců. „Zvířata potřebují nové pastviny, proto se musíme rozšířit a oplotit pozemky, které jsme získali od Středočeského kraje. Jde o 205 hektarů u blízkého Lipníku. Bude to stát asi dva miliony, od dárců máme čtvrtinu,“ popisuje Dostál. Všechno měli domluvené, kraj polnosti přislíbil už v roce 2016. Jenže... Než se pozemky dostaly k České krajině, zdržely vše soudní tahanice s bývalým nájemcem Mladá RP. A proto ani ochránci nemohli požádat o dotace na oplocení zablokovaných pozemků. „Dotační program již skončil a žádat o peníze na další rok už z časového presu nemůžeme,“ vysvětluje Dostál a připouští, že kraj je v tom nevinně.

Jiná cesta není...
Aby se nemuselo přistoupit k drastickým opatřením, je čas do léta. „Pokud rezervaci nedokončíme, hrozí utracení třetiny stáda,“ tvrdí Dalibor Dostál. Milovice ale nejsou jediná rezervace u nás. Proč se koně nepřevezou jinam, pokud dochází místo? „To už jsme částečně udělali i díky tomu, že nám řada lidí vyšla vstříc. Například majitel rezervace u Rokycan urychlil její založení. Pomohla nám i rezervace u Opavy. Jen jsme tím ale získali čas a problém rozředili. Založení nové rezervace je komplikovaný proces na několik let,“ dodal Dostál.

Žerou zdarma, problém je oplocení
Koně mají stravu v rezervaci zdarma, vystačí si s tím, co si sami najdou a ukousnou. Problém je právě oplocení. „Za dobu existence nám dárci poslali 700 tisíc korun. Z toho jsme již 200 tisíc utratili za nutné výdaje, jde o převoz koní do jiných rezervací, a zbývá nám půl milionu. Nyní bychom tedy museli v krátké době získat ze sbírky více než dvojnásobek toho, co za pět let,“ popisuje Dalibor Dostál.

Víte, že...
...na pastvinách budou muset ochránci pro koně budovat například studny, aby se dostali k vodě?

Pomoc esemeskou
Divokým koním můžete pomoci i vy prostřednictvím dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA 90, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 30 posláním na číslo 87 777. Cena dárcovských zpráv je 90, 60 a 30 Kč.



Přečtěte si
Uivatel_5410907
6. 3. 2020 • 17:58

www.GetMeets.com - skvělý projekt pro dospělé, kteří hledají partnera pro sex

jasnovidec01
6. 3. 2020 • 11:30

havran2
06. 03. 2020 08:28

Dejte je aspoň do salámu,koňský salám se už dlouho nevyrábí Ty jakp vůl se do ničeho nehodíš ,tak šup do kafilérky nazdarek

havran2
6. 3. 2020 • 08:28

Dejte je aspoň do salámu,koňský salám se už dlouho nevyrábí !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.