Banky zvyšují úroky na spořicích účtech. Jak získat aktuálně nejvyšší výnos? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Banky zvyšují úroky na spořicích účtech. Jak získat aktuálně nejvyšší výnos?

Jak získat aktuálně nejvyšší výnos?
Jak získat aktuálně nejvyšší výnos? (dotFOX)

Úrokové sazby na spořicích účtech rostou. Pokud chcete i vy získat aktuálně nejvyšší možný výnos, je nutné pro to začít něco dělat. Sjednat první spořicí účet, který se namane, a čekat, že se vám peníze zhodnotí, nestačí.

O výši úrokových sazeb na spořicím účtu rozhodují nejen sazby na mezibankovním trhu, které má v rukou Česká národní banka, ale také to, zda má banka ve svých rezervách dostatek peněz. Peněžní ústavy musí disponovat financemi, které následně poskytují v rámci úvěrů, obvykle se jedná o peníze klientů, kteří si je u banky uloží na spořicí účty. Pokud má banka peněz nadmíru, nepotřebuje, aby si klienti ukládali další finanční sumy, a tudíž úročení na spořicích účtech minimalizuje, pokud ale bance peníze chybí, snaží se získat další zdroje v rámci atraktivních úroků na spořicích produktech. Další jejich možností je pak půjčit si od centrální banky.

Jak získat nejvyšší výnos na spořicích účtech?

Aktuální růst úrokových sazeb na spořicích účtech oceňují především ti, kteří mají dostatek financí a kteří nevědí, co s nimi. V žádném případě je není radno nechávat doma, ať už pod polštářem, v hrníčkách nebo v obálkách. Mít po ruce vždy hotovost je vhodné, avšak uchovávat doma desetitisíce či dokonce statisíce se nemusí vyplatit. Za prvé hrozí riziko, že vám peníze může někdo ukrást, a za druhé kvůli inflaci dochází ke znehodnocení vašich úspor. 

Spořicí účet je tak skvělým řešením pro všechny, kteří chtějí mít peníze stále k dispozici a kteří na svých úsporách nechtějí tratit. Díky tomu, že úrokové sazby nyní rostou, je ideální čas na to, najít svým penězům nový domov. Víte, jak na to?

Jednou z možností je vybrat si aktuálně nejvýhodnější nabídku na trhu a té zůstat po nějakou dobu věrný.

Druhou možností je být stále na pozoru a sjednat si více spořicích účtů najednou. Poté peníze přelévat z jednoho konta na druhý podle aktuálně nejvyššího výnosu.

Zatímco první varianta je vhodná pro konzervativní střadatele, druhá je skvělou volbou pro spekulanty a ty, kterým není správa vlastních financí lhostejná.

Máte Air bank spořicí účet a libujete si z aktuálního navýšení úrokové sazby na 1,5 %? Možná právě teď u jiné banky lze získat úrok ještě mnohem vyšší. Dvouprocentní sazbu nyní nabízí například ING Konto. Pokud si tak úspory převedete z Air Bank do ING zhodnocení se vám zvedne o 0,5 procentního bodu.

Na spořicích účtech nelze očekávat výnosy jako u investic do podílových fondů a akcií, i přesto vám ale mohou přinést slušené zhodnocení. Zajímejte se o aktuální podmínky vaší banky, čtěte zprávy v internetovém bankovnictví a nebuďte ke svým penězům lhostejní. Jen tak vytěžíte ze spořicího účtu maximum a nestane se vám, že vaše peníze budou úročeny 0,3% sazbou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.