Jako první v historii přepadl banku na Špicberkách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jako první v historii přepadl banku na Špicberkách

Rus si z banky odnesl 70 tisíc norských korun
Rus si z banky odnesl 70 tisíc norských korun (Foto Twitter)

Nejsevernější banka světa si odbyla svou premiéru – přepadli ji! O vůbec první loupežné přepadení v dějinách v této odlehlé části Norska se postaral Rus Maxim Popopov (29). Ten ale původně vyrazil za polární kruh s jiným cílem, chtěl tam prý spáchat sebevraždu.

K přepadení peněžního ústavu, který leží ve městě Longyearbyen na souostroví Špicberky, došlo už v prosinci. Rus si tehdy z banky odnesl 70 tisíc norských korun (bezmála 185 tis. Kč), ale záhy ho chytila policie. Popov byl ještě týž den převezen do pevninského města Tromsø a nyní s ním proběhl soud, u něhož za ozbrojené přepadení vyfasoval trest v podobě čtrnácti měsíců ve vězení. Odsedět si ho musí na norské pevnině, na Špicberkách žádné věznice nejsou.



Noemova archa rostlin
Na Špicberkách se nachází ještě jedna důležitá banka – se semeny, tzv. Noemova archa rostlin! Jedná se o zabezpečené globální úložiště, které bylo oficiálně otevřeno 26. února 2008. Semena se zde uchovávají při teplotě minus 18 stupňů Celsia. V současné době je tam prý přes 1,5 milionu semen různých druhů ze všech koutů světa. Teoreticky mohou přečkat všechny katastrofy světa po dobu až tisíců let!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.