11. 2. 1955! Kamery obsadily pražskou Štvanici: 65 let od prvního přímého přenosu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

11. 2. 1955! Kamery obsadily pražskou Štvanici: 65 let od prvního přímého přenosu

Premiérový přenos režíroval sám tehdejší ředitel televize Karel Kohout.
Premiérový přenos režíroval sám tehdejší ředitel televize Karel Kohout. (Foto Aha! – Robert Klejch, archiv České televize)

Zažít fandění a emoce při sledování fotbalového či hokejového utkání bývalo možné jen během návštěvy stadionu. Změna nastala před 65 lety! Tehdejší Československá televize odvysílala první přímý přenos. Diváci u obrazovek si užili hokejový mač na pražské Štvanici ve stejný okamžik jako fanoušci na stadionu.

Byl pátek 11. února 1955, když se televizní kamery přesunuly z Měšťanské besedy, kde tehdy Československá televize sídlila, na legendární zimní stadion na pražském ostrově Štvanice. Pražský hokejový výběr hrál se švédským klubem IF Leksand. Praha vyhrála 7:2. To paradoxně nebylo nejdůležitější. Slavil se především technický pokrok, který znamenal revoluci pro televizní sport. 

Komentátoři spíše mlčeli

I když šlo zpočátku pouze o pokus, z původně plánovaných dvou třetin se pro velký ohlas přenášel celý zápas. Přenos se však oproti těm nynějším značně lišil. Zápas zabíraly pouze tři kamery, každá měla za úkol snímat svoji třetinu. Komentátoři, fotbalový expert a tehdy rozhlasový redaktor Vít Holubec spolu s Josefem Valchářem, sledovali hru a příliš nemluvili, jejich profese se teprve začala rozvíjet.

Nekvalitní obraz

Pro dnešní sportovní nadšence by byl přenos velmi nekomfortní. „Televize vypadaly jako malé pohlednice, na kterých diváci měli možnost sledovat velmi zrnitý, nekvalitní černobílý obraz s nějakým ruchem a komentářem,“ přiblížil šéfkomentátor České televize Robert Záruba. Technika byla zkrátka jiná, v přenosu nebylo žádné opakování nebo zpomalování, jak známe dnes.

Víte, že...

...zimní stadion Štvanice byl první stadion s umělou ledovou plochou na území Československa? Výročí připomene dnes ve 20.35 ČT sport pořadem »65 let přímého přenosu«.

Kameraman Eduard Landisch: Puk jsem zaměnil za skvrnu

  „V hledáčku kamery jsem měl černou tmavou skvrnu, která odpovídala velikosti puku. V jednom okamžiku jsem ji zaměnil za skutečný puk. Honil jsem tu skvrnu po ploše v domnění, že mám vše v obraze, jak má být. Skvrnu jsem dopravil do branky, i když gól padl na druhé straně,“ vzpomínal pro Českou televizi kameraman prvního přímého přenosu Eduard Landisch. 

Překvapivý dosah 

Velké překvapení přišlo, když obraz i zvuk z přímého přenosu zachytili i diváci až u Českých Budějovic, které jsou od Prahy vzdálené téměř 150 kilometrů. Předpokládalo se, že vysílač na Petříně bude mít dosah pouhých 60 kilometrů. 

Památku zbourali 

Zimní stadion na Štvanici byl oficiálně otevřen v roce 1932 duelem s Francií (4:4). Velký úspěch se zde slavil v roce 1947, kdy právě na otevřené Štvanici vyhrál československý národní tým poprvé hokejové mistrovství světa. Na Štvanici se konalo také mistrovství Československa v krasobruslení. Roku 1956 byl stadion zastřešen, roku 2002 poničen povodní. Opravil se, jenže později začal chátrat a několikrát byl uzavřen. „Péče byla ze strany Prahy mizerná. Ačkoli se budova stala kulturní památkou, musela jít kvůli havarijnímu stavu k zemi,“ řekl historik Ondřej Šefců. Roku 2011 proběhla demolice technické památky...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.