Zmatek kolem piva? Schillerová: Hospodští budou mít radost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zmatek kolem piva? Schillerová: Hospodští budou mít radost!

Ministryně financí odmítá kritiku, a dokonce si myslí, že zaslouží vděk!
Ministryně financí odmítá kritiku, a dokonce si myslí, že zaslouží vděk! (Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária)

Rozdílné sazby DPH na pivo pobavily internet a rozčílily hospodské a stánkaře. Daňovou změnu ministerstvo financí chystá s květnovým startem třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET). Podle šéfky rezortu Aleny Schillerové (55, za ANO) ale není důvod k hněvu...

Ministryně na včerejší tiskové konferenci, která se týkala převážně spuštění dalších vln EET, změny obhajovala. „Narovnali jsme podnikatelské prostředí a díky tomu si můžeme dovolit daně snižovat. Rozhodli jsme se snížit DPH na točené pivo, což můžeme udělat v rámci evropských předpisů, pouze pokud je to součástí stravovací služby,“ vysvětlila Schillerová. Podle ní tím vláda podpoří restaurace, hospody a venkov.

Jen v »knajpě«
„Jsou jen dvě sazby DPH na pivo,“ odmítla také kritiku k překombinovanosti daňových pravidel. „Buď si ho dáte k řízku v restauraci, kde máte obsluhu, kde máte zázemí a kde si k tomu můžete sednout. Když si ho koupíte v obchodě a dáte někde venku, tak je tam 21 procent. Myslím, že je to spíš na pochvalu a majitelé restaurací a hospod budou mít radost,“ řekla Schillerová. Jako by ale zapomněla, že právě oni si stěžují na tenhle Kocourkov. A také na fakt, že je ještě třetí 15procentní sazba na nealkoholické pivo bez služěb, a do toho vznikají bizarní okolnosti, při nichž i pivo do džbánu z hospodského výčepu bude daněno 21 procenty (viz tabulka). „Já se prosím vás k té tabulce nehlásím. Nevím, kde vznikla, a jsou tam naprosto krajní a extrémní situace,“ míní šéfka státní kasy, která podle všeho není pivařka.

 

EET vynáší
Pro řemeslníky, advokáty, účetní, kadeřníky nebo taxikáře začne od 1. května platit EET. Podle ministerstva by se to mělo vztahovat zhruba na 300 tisíc podnikatelů. „Za tři roky máme díky EET vybráno asi 33 miliard navíc,“ řekla včera ministryně, která tvrdí, že systém už nikdo nikdy nezruší – ani opozice. Ta se přitom minulý měsíc se stížností na EET obrátila na Ústavní soud.

Takto to může od 1. 5. vypadat
Sazba DPH 10 %: točené pivo nebo nealko v restauraci; nealko pivo z plechovky či láhve v restauraci
Sazba DPH 15 %: nealko pivo do kelímku u stánku; nealko pivo v lahvi či plechovce koupené u stánku nebo v obchodě
Sazba DPH 21 %: točené pivo z restaurace do džbánu; točené pivo do kelímku u stánku; pivo v láhvi či plechovce koupené u stánku nebo v obchodě; pivo z lahve či plechovky v restauraci

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.