Lékaři se domnívali, že má alergii: Elišce zjistili smrtelnou nemoc až po 13 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lékaři se domnívali, že má alergii: Elišce zjistili smrtelnou nemoc až po 13 letech

Dvakrát týdně dojíždí do plzeňské fakultní nemocnice na odhlenění.
Dvakrát týdně dojíždí do plzeňské fakultní nemocnice na odhlenění. (Foto Aha! – Romana Vébrová, archiv rodiny)

Krutě si osud zahrává s Eliškou Šefcovou (20) z Klatovska. Od narození postonávala, proč choří, ale lékaři zjistili až po třinácti letech! Její tělo stravuje dědičná smrtelná nemoc. Trpí cystickou fibrózou.

„Když jsem se dozvěděla, co mi je, nejdříve jsem to moc to neřešila. Říkala jsem si, no, tak jsem zase v nemocnici, nechápu, proč mamka brečí. Pak už jsem brečela taky,“ vzpomínala Eliška. Podobně mluví i její maminka Marie Drábová, byla ráda, že se ví, co dceři je.

Došla jí hrůza
„Já si v první chvíli úplně paradoxně řekla, vidíte, Eli je opravdu nemocná, a ne, že neužívá léky. To si totiž lékaři mysleli, když jí nezabíraly žádné na alergii. Až pak mi celá ta hrůza došla,“ popisovala. Vždyť polovina nemocných se nedožije dvaatřiceti. Od té doby je všechno jinak. Začal každodenní kolotoč přísných hygienických opatření, šminky v holčičím stolku vytlačila kvanta léků.

Zahlcené plíce
Eliška čtyřikrát denně inhaluje, provádí dechovou rehabilitaci, aby vykašlala hustý hlen, který jí zahlcuje plíce. Ale právě to důležité vykašlávání jí vůbec nejde. „Je to průšvih, protože se tak plíce čistí, jinak se rozjede infekce a jsou nutná silná antibiotika. Ta už jsem brala v kuse celý rok,“ povzdechla smutně.

Drahá naděje
Velikou nadějí je pro ni přístroj Simeox, na který dvakrát týdně dojíždí do plzeňské fakultní nemocnice, a měla jej i zapůjčený domů. „Po dvou dnech to vykašlávání najednou šlo. Mohla jsem mnohem lépe dýchat, únava mizela, úplně jsem ožila,“ řekla Eliška. Pořízení přístroje je ale nákladné a rodina na něj nemá.

Práce? Po 14 dnech zkolabovala
Kvůli nemoci se musela Eliška vzdát vysněného povolání kadeřnice. Vyučila se cukrářkou, našla si práci prodavačky. Inhalovala zrychleně, ve volnu pak vše poctivě doháněla. „Přesto jsem po 14 dnech skončila se zápalem plic v nemocnici. V práci o mé nemoci sice věděli, ale i tak mi hned, byla jsem ve zkušební době, dali výpověď,“ řekla smutně Eli.

Slané děti
Nemocné děti mají až pětkrát slanější pot. „Eli se jako dítě hodně potila, připadalo mi, že má někdy na spáncích jakoby krystalky. V šesti letech jí dělali potní test, ale řekli nám, že se nabralo málo materiálu. Pak ji léčili na alergologii, ale zlepšení nepřišlo. Ve 13 letech byla na operaci polypů v nose, znovu se udělaly testy, a ty už odhalily cystickou fibrózu,“ řekla máma Elišky.

Co je to za nemoc
Cystická fibróza je nevyléčitelná dědičná nemoc, která napadá hlavně dýchací a trávicí ústrojí. V plicích se usazuje hustý hlen, nemocní trpí častými infekcemi, které postupně plíce poškozují. Narušená je funkce slinivky břišní a s tím spojené trávicí potíže. Přidává se i cukrovka, osteoporóza, cirhóza jater a u mužů neplodnost.

Chcete pomoci?
Chcete pomoci Elišce ke kvalitnějšímu životu? Aby mohla rodina koupit přístroj Simeox na odhlenění dýchacích cest, je třeba 180 tisíc korun. Zdravotní pojišťovna ho nehradí. Číslo transparentního účtu je: 4159035043/0800


 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.