Nad Krkonošemi září dvě galaxie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nad Krkonošemi září dvě galaxie

Oblouk Mléčné dráhy a pod ním galaxie M31 v Andromedě jako malý flíček.
Oblouk Mléčné dráhy a pod ním galaxie M31 v Andromedě jako malý flíček. (Foto Česká astronomická společnost/Roman Ponča)

Na horizontu české nejvyšší hory a nad ní září dvě hvězdné galaxie. Takový snímek zachytil český fotograf Roman Ponča (23). Astronomický ústav Akademie věd ČR (ASU) jeho neskutečné dílo vyhlásil astrofotografií měsíce.

Na snímku je vidět Mléčná dráha, tedy »naše« galaxie. Ta vypadá jako oblouk složený z hvězd. Druhá ze zachycených galaxií, M31 v Andromedě, je na fotografii jen pouhým flíčkem. Ve skutečnosti je ale dvakrát větší než Mléčná dáha. Jenže je nepředstavitelně daleko... „Oba hvězdné systémy přitom od sebe dělí 2,4 milionu světelných roků,“ uvedl Pavel Suchan z ASU. Jen pro zajímavost, protože takové vzdálenosti jsou nepředstavitelné.... Ze známé rychlosti světla lze spočítat, že jeden světelný rok je přibližně 10 bilionů kilometrů.

Fotografii Roman Ponča pořídil začátkem loňského listopadu v Krkonoších nedaleko Špindlerova Mlýna. „Fotografie vznikla osmého listopadu při vyšlapu na Šeřín, kde se jen opravdu na pár desítek minut roztáhla vysoká oblačnost. Bylo nutné rychle vymyslet kompozici, vylezl jsem na skalní útvar, který byl dostatečně vysoko, aby okolní stromy moc nezakrývaly okolní horizont a začal snímat,“ popsal Aha! Ponča. Doplnil, že ji neblýsknul na jedno »okno«. „Je to mozaika, tedy složenina cca třiceti segmentů, přičemž každý z nich se snímal 30 sekund,“ vysvětlil.

Jednou se spojí
Systém hvězd, planet a dalších kosmických hmot, které obíhají okolo společného středu, se nazývá galaxie. Sluneční soustava, a s ní tedy i Země, je součástí Mléčné dráhy. Skupina hvězd M31 v Andromedě je pak jedním z mála objektů nacházejících se mimo Mléčnou dráhu, který je ze Země viditelný pouhým okem. I když se podle vědců vesmír rozpíná, tyto dvě galaxie se k sobě naopak přibližují. Astronomové odhadují, že se v průběhu času několikrát protnou a za 4,5 miliardy let se nakonec spojí do jedné obří galaxie.

Víte že...
...galaxie M31 se někdy nesprávně označuje jako Velká mlhovina v Andromedě?

Bilion hvězd
Galaxie v Andromedě (je známá i pod označením M31 či Messier) získala jméno po princezně Andromedě z řecké mytologie, kterou měl sežrat netvor, ale zachránil ji hrdina Perseus. Nachází se v ní okolo bilionu hvězd, což je nejméně dvojnásobný počet hvězd Mléčné dráhy, jejichž počet se odhaduje na 200 až 400 miliard.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.