Pokořitel legendární K2 trénuje v autoservisu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pokořitel legendární K2 trénuje v autoservisu!

Libor Uher ve své dílně.
Libor Uher ve své dílně. (pro Aha! – Karel Janda)

FRÝDEK-MÍSTEK – Libor Uher, který před nedávnem zdolal K2, druhou nejvyšší horu světa, už slávu moc neprožívá. Ve Frýdku-Místku se vrátil k řemeslu automechanika.

Libor Uher, který před nedávnem zdolal K2, druhou nejvyšší horu světa, už slávu moc neprožívá. Ve Frýdku-Místku se vrátil k řemeslu automechanika.

Horolezectví však provází Libora Uhra každým všedním dnem. V autodílně, kde je zaměstnán, si totiž postavil lezeckou stěnu. „Využil jsem toho, že byl šéf na nemocenské, a začal jsem stavět.“ přiznává se šibalským úsměvem Libor Uher, ale hned dodává: „Už dříve mi to šéf dovolil, tak jsem kul železo, dokud bylo žhavé.“

Lezecká stěna ve frýdecko-místecké autodílně vznikala postupně. Dnes má světové parametry. „Tato stěna patří k náročnějším, má dost velký převis,“ tvrdí Libor Uher a dodává: „Není ale k dispozici veřejnosti. Trénuji na ní jen já a pár mých kamarádů… Samozřejmě vždy až po pracovní době.“ Na otázku, zda uspěl na K2 díky tréninku na vlastnoručně vyrobené lezecké stěně, ale Uher odpovídá: „Samo o sobě by to nestačilo. Lezení na stěně vám dá sílu do prstů a techniku, ale v Himálaji je nejdůležitější výdrž, takže kondici jsem získal jízdou na horském kole,“ říká přemožitel hory, která si v minulosti vyžádala šedesát lidských životů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.