Pohled plný bolesti! Srnu albínku zabilo vnitřní poranění | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pohled plný bolesti! Srnu albínku zabilo vnitřní poranění

Bílou srnku se snažili řidiči zachránit.
Bílou srnku se snažili řidiči zachránit. (Foto pro Aha! – Jičí Segeč, Facebook)

V lese mezi stromy a keři svítila, na silnici nebyla bílá barva krásce plzeňských lesů nic platná. Srnku albínku srazilo auto. Řidičky ji našly ležet uprostřed vozovky. Perla tamního stáda na ně upínala své červené oči, jako by věřila v pomoc.

Mezi prvními ji v sobotu v﷯podvečer severně od Plzně spatřila řidička Iveta. Myslela si, že je to pes. Na nejbližší lesní cestě se otočila a jela zpátky. Cestou se k ní přidala další žena v autě. „Byla už tma, tak jsme zůstaly stát tak, aby projíždějící auta znovu nenajela do zvířete. Zjistili jsme, že se jedná o srnku bílé barvy. Měla poraněnou zadní nohu, ležela na zemi se zdviženou hlavou, rychle dýchala ze strachu,“ popsala Iveta na Facebooku. Ženy zavolaly linku 158. Policie ale moc pomoci nenabídla. Operační důstojník řekl, že situaci vyřeší myslivec. 

Cítila pomoc lidí

„Srnka jen ležela a tiše nás pozorovala,“ líčila Iveta. Na silnici postupně zastavilo více řidičů, kteří nabídli pomoc. Jeden z nich měl i číslo na záchrannou stanici v Kožlanech, a tak volali o další pomoc. První přijel myslivec s policií a po nich i záchranář Jiří Segeč. Srnku odvezl k ošetření. „Dospělá srna albínka měla přeražený zadní pravý běh, levý měla vykloubený. Nevykazovala žádná větší zranění,“ popsal Segeč Aha! s tím, že ji určitě srazilo auto. 

Skončí v muzeu

Jako by albínka tušila, že ji lidé chtějí pomoci, zklidnila se, vyrovnaně dýchala. Nikdo by tak neřekl, že už jí není pomoci. V neděli kolem poledne zemřela na následky vnitřních poranění.  ﷯Ačkoliv příběh nemá šťastný konec, srnka albínka nezemřela nadarmo. Bude vypreparována a vystavena jako raritní perla plzeňských lesů v jednom z regionálních muzeí.

Barvu mají v genech

Bílá srna je velká vzácnost. Na Plzeňsku se ale občas nějaká objeví. Podle myslivce se v této lokalitě jednou za dva, tři roky albíni vyskytují. Bílou barvu tu prý mají v genech. Srny albíni často trpí špatným zrakem a jsou světloplaší.

Víte, že...

...mezi myslivci se traduje, že kdo zabije srnu albína, údajně do roka zemře?

...jednu srnu albína chová Zoo Děčín, jednu měli i kolegové z Ústí nad Labem?

Měla otevřenou zlomeninu nohy, osudné se jí ale stalo vnitřní zranění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.