Našli ztracený boeing? Hledají MH370 v pralese! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Našli ztracený boeing? Hledají MH370 v pralese!

V březnu uplyne od zmizení letu MH370 šest let.
V březnu uplyne od zmizení letu MH370 šest let. (Foto Twitter)

I po téměř šesti letech zůstává zmizení letu MH370 jednou z největších záhad v dějinách letectví. Řada dobrodruhů však po malajsijském boeingu dál pátrá na vlastní pěst. Jako třeba bratři z Británie, kteří se nyní – už podruhé – vydají do kambodžského pralesa, kde prý leží. Jak na to přišli? Našli ho na internetových mapách!

Boeing 777 malajsijských aerolinek s 239 lidmi na palubě se »vypařil« 8. března 2014 při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Pátrací týmy z 25 zemí jej marně hledali až do ledna 2017, kdy byla operace dočasně ukončena. Záhadu nepomohla rozlousknout ani finální vyšetřovací zpráva z loňského července, která na 1500 stránkách nenabídla nic než teorie, jež však jedním dechem opatrně vylučovala.

Chytil se větve

A tak se dál rojí spekulace, co se tehdy stalo a kde letoun vlastně skončil. Jednu z nich představili Britové Ian a Jack Wilsonovi, kteří tvrdí, že jej našli na mapách Googlu »zaparkovaný« v kambodžském pralese. Na místo se vydali už před rokem, ovšem tehdy dopadli neslavně – málem zemřeli! „V jednu chvíli se pod námi v horském terénu utrhl svah. Já jsem stihl uskočit, ale brácha padal dolů. Na poslední chvíli se dokázal zachytit větve a visel na ní. Nechci ani domýšlet, co se mohlo stát,“ líčí Ian, který se i přes drsnou zkušenost do Kambodži vrací. „První neúspěch nás neodradí, dostaneme se dál!“ ujišťují dobrodruzi.

Kapitánova (sebe)vražda?

Za zkázou letu MH370 dle všeho stojí kapitán Zaharí Ahmad Šáh (†53). Investigativní skupina Independent Group na základě dat ze satelitů společnosti Inmarsat vyrukovala s teorií, že Šáh, jenž trpěl depresemi, vylákal z kabiny kopilota, vypnul autopilota a chopil se řízení. S letadlem pak opsal několik pravidelných kruhů (to satelity prokazují) nad Indickým oceánem a pak letadlo zmizelo. Předpokládá se, že v moři, protože některé kusy, o nichž jsou experti přesvědčeni, že patří danému letadlu, voda vydala v Mozambiku či ostrovech východně od Afriky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.