Bitevník z hřebíčků a provázků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Bitevník z hřebíčků a provázků

Johanitská karaka je usazena na vodní hladinu vytvořenou ze speciálního plexiskla, vlny jsou z acrylového gelu.
Johanitská karaka je usazena na vodní hladinu vytvořenou ze speciálního plexiskla, vlny jsou z acrylového gelu. (Foto Muzeum středního Pootaví, Pbmodel.cz)

460 miniaturních hřebíčků, 60 metrů provázku, topolová překližka, lipové lišty... Mimořádně propracovaný model johanitské karaky, plavidla ze 14. století, nechalo zhotovit Muzeum středního Pootaví. Unikátní plachetnice se ale poprvé veřejně představí až po skončení rekonstrukce strakonického hradu v roce 2021. Zatím je k vidění jen v Aha!.

Loď, která sloužila k obchodním nebo válečným účelům, se začala používat před sedmi stoletími. Autorem karaky v měřítku 1:50 je specialista na výrobu modelů a filmových rekvizit Pavel Böhm. Loď je dlouhá 810 mm, široká 300 mm a vysoká 650 mm.  Na plachty děti „S modelem si neskutečně pohrál. Vše je vypracované do nejmenšího detailu včetně mořského dna. Dokonce i figurky jsou ve dvojím měřítku, protože tenkrát plachtoví na lodích obsluhovaly i děti,“ uvedla Marie Kotlíková z Muzea středního Pootaví. Je v depozitáři Plavidlo po převozu z dílny do muzea skončila v depozitáři. Na jeho prohlídku si ale musí veřejnost počkat. Uvidí ji až po dokončení generální obnovy interiérů strakonického hradu, kde bude součástí největší expozice o řádu maltézských rytířů v Česku. „Vystavíme ji v místnosti částečně upravené jako podpalubí včetně trámoví, bednění, soudků s prachem a vizualizací moře,“ dodala Kotlíková.

Jak model vznikal

*Žebra na trup lodě byla vyřezána z topolové překližky za pomocí CNC laseru. Jednotlivé díly byly spojeny lepidlem a jištěny mosaznými čepy.

*Na trup lodě byla použita metoda dvojího obšívání. První obšívka byla zhotovená z lipových lišt máčených v horké vodě a tvarovaných na profil trupu z žeber. Každá lista byla přichycena k žebrům mosaznými hřebíčky. Celkem jich bylo 460.

*Druhá obšívka byla z mahagonových lišt a tvoří finální povrch trupu.

*Lanoví mezi stěžni a plachtami tvoří různé průměry provázků o délce 60 metrů. *Model je usazen na vodní hladinu z extrudovaného plexiskla, vlny jsou z akrylového gelu.

Johanité ve Strakonicích

Strakonický hrad byl založený v letech 1220 až 1235. V roce 1243 daroval Bavor I., účastník křížové výpravy, polovinu hradu řádu maltézských rytířů. Ti tam po zničení pražského sídla řádu zřídili komendu. Je to jeden z mála hradů ve střední Evropě, kde vedle sebe po staletí působila moc světská a církevní. Johanité sídlili ve Strakonicích až do uvěznění posledního převora řádu Antonína Voráčka komunisty v roce 1951.

Víte, že...

...karaka byl až 40 metrů dlouhý trojstěžník s vysokými boky a nosností až 200 tun? Za příznivého větru urazila až 10 uzlů (18 km/hod).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.