Peleríně je 150 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Peleríně je 150 let

Dívčí pelerína po opravě opět září jako nová.
Dívčí pelerína po opravě opět září jako nová. (Foto Muzeum Dvůr Králové)

Smetanovou pelerínu vynesla mladá slečna poprvé do společnosti, když České země a Moravské markrabství patřily pod rakousko-uherskou monarchii. Jedinečnému kousku slavnostní módy z doby vlády císaře Františka Josefa I. vrátilo zašlý lesk královédvorské muzeum. Podobných se dochovalo málo.

Zachráněný kabátek pochází ze starého fondu sbírky z doby vzniku královédvorského muzea v roce 1891. Tehdy se v něm začaly shromažďovat různé donesené věci. Kdo se zasloužil, že mezi nimi skončila i tato dnes vzácná pelerína, není jasné. Důležité je to, že zůstala dochována v takovém stavu, že jí bylo možné vrátit její původní vzhled.

Unikátní smetanová
Kabátek byl pravděpodobně ušitý v královédvorské krejčovské dílně a jeho zpracování dokládá, že na konci 19. století byli řemeslníci velmi zruční. Pelerína je z hedvábí, prošívaná strojovou krajkou, jsou na ní krátké rukávy, vpředu knoflíky a vzadu stuha. „Zajímavá je hlavně smetanovou barvou. V té se pelerín dochovalo málo. Běžně se nosily černé,“ uvedla kurátorka sbírek královédvorského muzea Lenka Stehnová.

Kabátek na svátek
Pro koho dochovaný plášť vznikl, není bohužel známo. Zřejmě ho měla v šatníku dívka ze střední společenské třídy. Určitě jej oblékala svátečně, a to v období podzimu a zimy. „Nosil se do divadel, na plesy nebo procházky,“ řekla Lenka Stehnová.

Oprava 21 metrů krajky
Renovace unikátní peleríny byla náročná. Restaurátoři na její obnově strávili půl roku. Kabátek bylo nutné vyčistit, protože byl hodně zaprášený a na některých místech se pelerína již trhala. V restaurátorské dílně bylo nutné opravit více než 21 metrů poškozené krajky, kterou tehdejší krejčí bohatě ozdobili celý dámský plášť.

Víte, že...
...návštěvníci muzea budou mít možnost poprvé vidět pelerínu od 18. září na výstavě k výročí 750 let od první písemné zmínky o Dvoře Králové nad Labem?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.