Teplé babí léto zmátlo přírodu: Jahody dozrávají v říjnu! Jaké nás čeká počasí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Teplé babí léto zmátlo přírodu: Jahody dozrávají v říjnu! Jaké nás čeká počasí?

Karolínka ukazuje jahody, které dozrávají v tuto neobvyklou dobu na jejich terase.  Ještě trocha sluníčka a budou červené.
Karolínka ukazuje jahody, které dozrávají v tuto neobvyklou dobu na jejich terase. Ještě trocha sluníčka a budou červené. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Před pár dny ležel na vrcholcích Krušných hor sníh. Teď padají teplotní rekordy. A Maruška z pohádky o Dvanácti měsíčkách by klidně mohla jít na jahody. 

Dýně, brambory, pozdní jablka. To jsou typické podzimní plody. Rodiče malé Karolínky (7) ale právě nyní sklízejí na terase zahradní jahody. Kromě nich jim v záhonku zčervenaly i jahody lesní. Není to pokaždé„Poslední dobou to nebývá nic neobvyklého. Pamatuji, jak nám dozrávaly před třemi lety maliny. Je ale pravdou, že se toto neděje každý rok. Velmi chladný začátek října, znamenal pro přírodu nástup zimy, i když velmi krátké, a poté příchod extrémního tepla ji připadal jako léto. Proto některé plody nyní dozrávají,“ vysvětluje meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík. Ochlazení se nečekáBabí léto jen tak neskončí. Teplotní rekordy sice už padat nebudou, ale rtuť teploměru se i tak přes den udrží vysoko, a to okolo devatenácti stupňů. K ránu může na horách i mrznout. O víkendu a na počátku příštího týdne, sice místy zaprší, žádné velké ochlazení se ale podle meteorologických modelů zatím nečeká. 

Jak bude?

Dnes: jasno až polojasno, den 19 až 23 °C, ve Slezsku ojediněle až 25 °C.Zítra: skoro jasno, místy mlhy, od Z oblačno až zataženo a místy občasný déšť nebo přeháňky, noc 9 až 14 °C, den 13 až 17 °C, na východě až 20 °C.

Čtvrtek: polojasno až skoro jasno, místy mlhy, noc 5 až 9 °C, den 14 až 18 °C. 

Pátek: oblačno až polojasno, mlhy, místy slabý déšť, noc 5 až 9 °C, den 15 až 19 °C, při nízké oblačnosti kolem 13 °C. Sobota: oblačno až zataženo, zejména na V přechodně polojasno, v Čechách místy déšť, noc 6 až 10 °C, na východě kolem 12 °C, den 14 až 19 °C. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.