Barokní socha Ježíše Krista jako puzzle: 60 let na 22 kusů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Barokní socha Ježíše Krista jako puzzle: 60 let na 22 kusů

40. léta 20. století Takto vypadala, než sochu Ježíše Krista v roce 1959 rozkopali vandalové.
40. léta 20. století Takto vypadala, než sochu Ježíše Krista v roce 1959 rozkopali vandalové. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Okrašlovací spolek Stebno 2020)

Celých 60 let trvalo, než se barokní socha Ježíše Krista vrátila na svoje původní místo na okraji Stebna u Ústí nad Labem. Dlouhá léta ležela rozpadlá ve stodole Františka Jelínka (83), který ji v mládí zachránil.

V roce 1959 byl na vojně jako mechanik letounů. Když dostal opušťák a přijel na pár dní domů, řekl mu otec, že sochu za vesnicí rozkopali vandalové. „Ten večer jsme se vydali s otcem kusy roztříštěné sochy posbírat. Ježíše Krista jsme pak uložili ve stodole,“ vzpomíná zachránce.

A právě díky tomu barokní skulptura z roku 1770 odolala zubu času.
Před dvěma lety o svém tajemství řekl místnímu Okrašlovacímu spolku Stebno 2020, který chtěl na místo nejdřív umístit kovový kříž. „Těsně před instalací se mi ozval pan Jelínek. Prý něco má, ale asi ho za to zabiju,“ směje se předseda spolku Tomáš Ratiborský. Když se dozvěděl, že jde o původní sochu, zaradoval se. „Začali jsme shánět peníze na restaurátorské práce. Pomohl nám Ústecký kraj, obec Kryry, a nadace OF,“ vypočítává předseda spolku.

Bál se komunistů i odsudku

František Jelínek skrýval kusy sochy dlouhá desetiletí. Podle svých slov se obával komunistů, kteří neměli pro církevní artefakty pochopení. Později měl strach z odsudku lidí. „Vím, že ležela schována příliš dlouho. Ale byly to složité časy a stále jsem se bál, že pořád nepřišel ten správný čas,“svěřil se.

Dva roky v dílně

Opravy se ujala restaurátorská dílna v Kozojedech. „To, že sochu schovali do stodoly, do sucha, ji uchránilo před kyselými dešti 70. a 80. let minulého století. Jen proto zůstal kámen v překvapivě dobrém stavu,“ vysvětlil Daniel Jahoda, který sochu restauroval. Opravy trvaly dva roky a letos se Ježíš Kristus vrátil na sokl za Stebnem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.