Zmizelí čeští studenti v Albánii: Zabili je kvůli kšeftu s orgány? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zmizelí čeští studenti v Albánii: Zabili je kvůli kšeftu s orgány?

Výhled na louku a hory na trase do vesnice Theth, v jejímž okolí Češi zmizeli.
Výhled na louku a hory na trase do vesnice Theth, v jejímž okolí Češi zmizeli. (Foto)

Bráchové Michal (tehdy 23) a Honza (tehdy 22) Pavelkovi se s kamarádkou Lenkou Tučkovou (tehdy 23) vypravili v srpnu 2001 do Albánie. Tam se po nich slehla zem. Po jejich stopách pátral spisovatel Josef Urban (54), který jejich příběh zpracoval v románu!

„Bylo mi velmi líto jejich matky. Nevěřím na záhady, že někdo zmizí a nezůstane po něm ani tkanička od bot. Do Albánie jsem jezdil a vím, že v těch horách se člověk jen tak zmizet nemůže,“ vysvětlil včera spisovatel, proč se vydal po stopách české trojice. Do hor Prokletije, které nyní protínají hranice Albánie, Černé hory a Kosova, jel poprvé v roce 2016. „V osamělé vesnici jsem jednoho večera narazil na muže, který si osudné události z roku 2001 pamatoval,“ popsal autor.


Zjistit pravdu
Příběh Čechů, kteří jsou stále v pátrání policie, pak zpracoval do románu Návrat do Valbone. Román inspirovaný skutečnými událostmi sleduje pátrání fiktivní sestry zmizelé Lenky, která se po letech snaží zjistit pravdu o jejím osudu. Přitom se dozvídá o mezinárodní pašerácké síti obchodu s lidmi...

Oběti přepadení?
Další verze hovořila o tom, že se trojice mohla v horách stát obětí přepadení. To se před čtyřmi lety stalo i dvěma turistům z Plzeňska, jejichž těla byla nalezena v rozstříleném autě. K jejich vraždě se přiznal Albánec Sokol Mjacaj. Tvrdil, že pár chtěl jen okrást. Byl za to odsouzen na doživotí.



Zabití popsala Carla del Ponte
O tom, že v době války v Kosovu (1998 – 1999) docházelo k obchodu s lidskými orgány, v roce 2009 promluvila ve svých pamětech Carla del Ponte, žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Že se jeho oběťmi stali kromě Srbů či Rusů i tři Češi, pak uvedl Vladimir Vukčevič, srbský vyšetřovatel zkoumající válečné zločiny. V roce 2010 však česká policie informovala, že se tyto informace nepotvrdily. Kosovská strana je od počátku popírala.

Spadli do propasti?
České úřady hovořily také o tom, že tři Češi mohli v horách spadnout do propasti či proluky. Ty jsou tvořeny vápencem, který je vodou rozpustný a tvoří krasové útvary. České ministerstvo zahraničí tehdy uvádělo, že i místním se tam někdy ztrácí dobytek. Stopy po třech studentech ale nebyly nalezeny ani při prohledávání jeskyní.

Čtěte v Nedělním Aha!
Co říkají na pátrání spisovatele Urbana příbuzní pohřešovaných? Co vše už prožili?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.