Jemné květy se mění na strašidelné lebky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jemné květy se mění na strašidelné lebky

Pro své psychoaktivní účinky a zvláštní tvar kořene byl používán v čarodejnictví a magii.
Pro své psychoaktivní účinky a zvláštní tvar kořene byl používán v čarodejnictví a magii. (Foto: Jitka Pecharová, ara)

Tajemným, až trochu děsivě působícím způsobem odkvétá v těchto dnech populární letnička hledík. Jednotlivé, do hroznu uspořádané květy připomínají lebky.

I když je hledík rozšířenou okrasnou květinou mnoha zahrádek, moc pěstitelů o tom, že jeho odkvetlé části vypadají jako lebky, neví. S příchodem podzimu je obvykle otrhávají a vyhazují bez toho, aby je předtím detailně prohlíželi. Navíc jsou malé. „Byla jsem překvapená, v co se tak krásná letnička přeměnila,“ ukázala paní Hana klasy s lebkami ze záhonku u svého domu v Jeníkovicích na Hradecku.



Ochrana před zlem
K lebkám na hledíku se váže i několik pověr. Například se říká, že když tuto odkvetlou část sní žena, znovu se jí vrátí krása a mládí. Také se povídá, že lebky rozmístěné po obydlí ochrání v něm žijící lidi před kletbami a zlem.

Smrt a znovuzrození
Usychání květů do podoby lebky vyvolává dojem, že tím hledík dává najevo, že přichází jeho smrt, ale také znovuzrození života, jak je symbol lebky vnímán. Nevábně působící uschlé části jsou totiž semeníky, ze kterých lze vypěstovat nové rostlinky.

Víte, že...
....odvar z hledíku naši předkové používali jako přísadu při škrobení prádla? Dodával mu podle tehdejší módy žlutavou barvu.





Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.