Meda Mládková slavila 100: Gratulace do okna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Meda Mládková slavila 100: Gratulace do okna

Meda Mládková
Meda Mládková (Profimedia)

Těžko uvěřitelných 100 let oslavila včera Meda Mládková, mecenáška, sběratelka umění a zakladatelka Musea Kampa. A přestože se oslavenkyně narozeninové párty nemohla zúčastnit, na nádvoří svého muzea hostila stovky gratulantů.

Svoji velkou slávu ale podle předsedy správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiřího Pospíšila sledovala alespoň zpoza okna muzea, ve kterém žije. Medinu nepřítomnost podle europoslance způsobil její špatný zdravotní stav. Nepohyblivost Pospíšil připisuje zlomenině kyčle, jejíchž následků se Mládková nedokáže stále zbavit.

Připít na zdraví přišly Medě stovky gratulantů, kteří přinesli především pugéty květin, ale také Medinu oblíbenou čokoládu a spoustu menších dárků pro radost. Nechyběli Dagmar Havlová, Karel Schwarzenberg, Theodor Pištěk či hraběnka Mathilda Nostitzová, která také promluvila o společné vášni k ochraně zvířat. Jako už na několika předešlých oslavách narozenin zahrál mecenášce umění na dudy vinšování Daniel Hřímal z Domažlic.

Osudoví muži

V roce 1960 si ve Washingtonu vzala ekonoma Jana Mládka. Čtyři roky předtím se ve Francii seznámila s malířem Františkem Kupkou (1871 – 1957), který se stal jedním z nejlepších světových malířů. Museum Kampa bylo oficiálně otevřeno v roce 2003 za přítomnosti prezidenta Václava Havla.

Meda Mládková

*Narodila se 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách. V mládí tančila v kabaretech v litevské Klajpedě či ve Vídni.
*Hned po válce prý kvůli otřesným zážitkům, které souvisely s odsunem Němců, odešla do Švýcarska. V Ženevě vystudovala ekonomii a podílela se na vydávání časopisu Současnost.
*V Paříži vystudovala dějiny umění a založila první československé exilové nakladatelství Editions Sokolova. Tato práce ji přivedla k setkání s budoucím manželem Janem Mládkem.
*V 60. letech začala navštěvovat Československo. Objevila moderní umění za železnou oponou a rozhodla se místním umělcům pomoci, řadu obrazů i sama koupila.
*Po smrti manžela v srpnu 1989 Mládková na jeho přání celou kolekci věnovala Praze. Po revoluci pro ni vybrala zchátralou budovu Sovových mlýnů a založila nadaci. Muzeum bylo otevřeno v roce 2003.



Přečtěte si
-bello-
9. 9. 2019 • 12:36

Drobnou pozn. mám jen k tomu, že "Dějiny umění" ve Francii vystuduje každej! Dřív i nyní. A za tím si stojím! A skuečně vím, co říkám. Kvůli otřesným zážitkům z odsunu hodila bobek na rodnou hroudu , hm, hm ..
Meda Mládková je žena, kterou vůůůbec nechci komemtovat.A Pospíšil a Schwarzenberg jsou lidi, které bych z politiky vymazala .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.