Kradené auto zjistí za 10 vteřin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kradené auto zjistí za 10 vteřin!

Radarová stanoviště městské policie budou rozšířena o systém vyhledávající kradená auta.
Radarová stanoviště městské policie budou rozšířena o systém vyhledávající kradená auta.

PRAHA – Praha chystá past na zloděje aut. Od začátku příštího roku by měl začít fungovat převratný radarový systém, který pozná nejen překročení rychlosti vozidla, ale i to, zda auto není kradené.


Radarová past na zloděje!

Půjde o vylepšení radarů městské policie, které jsou umístěny na sloupech například na Jižní spojce.

Podobný systém už funguje například i Mnichově, kde se díky němu podařilo snížit počet krádeží o 40 procent. „Výhodou Prahy je, že má poměrně nová radarová stanoviště, která nejsou starší půl roku. Nebudeme tedy muset stavět celý systém znovu, jen jej zmodernizujeme,“ vysvětluje Rudolf Blažek, radní pro bezpečnost a náměstek primátora. „Bude se to týkat šestnácti stanovišť, kde dojde k obnově optických zařízení a přibude i pět úplně nových stanovišť,“ dodává radní.

Hlavní část modernizace ale proběhne uvnitř celého systému „Budeme muset jednotlivá stanoviště propojit a sjednotit používaný software, to bude vlastně nejnákladnější část celého projektu,“ míní Blažek.

Vše by mělo fungovat tak, že kamery s vysokým rozlišením budou ve vytipovaných úsecích snímat všechna projíždějící vozidla a jejich poznávací značky »lustrovat« v databázi ukradených vozidel. „Pokud narazí na ukradené, okamžitě je nahlásí policii. Reakční doba je tam do deseti vteřin. Policisté tak budou mít k dispozici fotografii vozu, řidiče, rychlost i směr jízdy,“ tvrdí náměstek primátora.

Systém ale nebude zadarmo, město bude muset sáhnout pořádně hluboko do obecní pokladny. Modernizace celého radarového systému vyjde na více než 74 milionů korun, ale radní věří, že se investice vrátí, jde totiž hlavně o dobré jméno města. „Počet ukradených aut je v Praze extrémně vysoký a i kdyby to přineslo desetiprocentní snížení, je to o 700 ukradených vozidel méně,“ tvrdí Blažek. Od začátku letošního roku zmizelo v Praze přes 4000 aut, což představuje skoro polovinu všech ukradených aut z celé republiky.


Autor: VÁCLAV NEKVAPIL
Foto Aha! – Petr Novotný

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.