Na Moravě se opět rozmnožuje vyhynulá želva bahenní: Důkaz vyplivl racek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Na Moravě se opět rozmnožuje vyhynulá želva bahenní: Důkaz vyplivl racek

Kromě drobných živočichů si želvička smlsne i na vodních rostlinách, trávě nebo květech a listech pampelišky.
Kromě drobných živočichů si želvička smlsne i na vodních rostlinách, trávě nebo květech a listech pampelišky. (Foto Ptačí centrum Brno)

Dobrou zprávu na ochránce přírody neseslal z nebe Pánbůh, ale vyplašený racek. Nadělení má krunýř a dlouhý ocásek. Potvrdila se tak konečně domněnka, že se na Moravě opět množí již vyhynulá želva bahenní.

Pozoruhodný jev nevěřícně sledovali cyklisté na Pálavě. Na výletě se před ně na cyklostezku snesl racek, který v zobáku něco nesl. Než se stačil do úlovku pustit, lekl se kolařů a ulétl. Předmět ale nechal ležet na zemi. Zvědaví cyklisté ho šli prozkoumat a zjistili, že je to malá želvička. Naštěstí ji nenechali na pospas osudu a zavolali do záchranné stanice Ptačí centrum Brno. „Želvičku jsme přijali. Měla výrazně dlouhý ocásek. Po konzultaci s herpetologem jsme se dopátrali, že se jedná o mládě želvy bahenní,“ uvedl vedoucí stanice Zdeněk Machař. 

Má tajemství

Podle ochranářů přírody původní želva bahenní kvůli vysušování mokřadů a sběru už před mnoha lety u nás zcela vymizela. A tak se ji opakovaně pokusili vrátit do naší přírody z populací z Maďarska a Rumunska. Jelikož tyto želvy žijí skrytě, nebylo dosud jisté, zda se vysazené u nás uchytily. „Nyní už není pochyb, že se pod Pálavou, kde je spousta slepých ramen u pálavských jezer, původně vyhubená želva bahenní opět vyskytuje a je evidentní, že se i rozmnožuje,“ doplnil s radostí Machař.

Jedno tajemství si ale želvička, kterou přinesl do cesty cyklistům racek, nechává pro sebe. Zda její rodiče byli z uměle vysazených generací nebo se jednalo o jedince ve skrytu žijících původních moravských populací, se mohou lidé jen dohadovat.

Víte, že...

...želva bahenní je aktivní především ráno a večer? Dožívá se až 120 let.
...je dravá, živí se malými rybami, obojživelníky, plži, mlži, hmyzem a jeho larvami?
...přezimuje u dna zahrabána do bahna?

Můžete pomoci

Pokud chcete podpořit záchranné stanice pro zraněná divoká zvířata, můžete poskytnout finanční dar na konto sbírky Zvíře v nouzi číslo 33553322/0800. Více o možnostech podpory na stránkách www.zvirevnouzi.cz.

Želví miminko se vejde zatím do dvou prstů. V dospělosti může samička dorůstat až 25 cm, sameček je drobný a měří jen asi 15 cm?

Zatím želvička setrvá v záchranné stanici. Zda zůstane v péči lidí nebo se vrátí zpět do přírody, rozhodnou ochránci přírody po konzultaci s odborníky na tento druh.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.