Nové srovnání cen podle měst: Drastické zvýšení cen obědů v restauracích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nové srovnání cen podle měst: Drastické zvýšení cen obědů v restauracích!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Také máte pocit, že vám nějak obědové pauzy lezou do peněz? Není to jenom o vás, potvrzuje to i průzkum. Podle toho jen od začátku letošního roku obědy v restauracích zdražily o 6,2 procenta! A za posledních 5 let je to rovnou o 20 procent!

Podle zjištění společnosti Edenred, která nabízí stravenky, je celorepublikový průměr zhruba 122 korun za oběd. A v nejdražší Praze je to rovnou 137 korun. Čím to je? Dost možná suchem a s ním související neúrodou. „Pokud se podíváme vysloveně jen na potraviny, tak jejich ceny stoupají rychleji, než je průměrné tempo inflace (zdražování, pozn. red.), a jsou jedním z výrazných tahounů jejího růstu. Vyšší náklady na suroviny si restauratéři automaticky promítají do cen,“ řekl ČTK produktový manažer firmy Zbyněk Vystrčil.

Falešný optimismus

Míní ale také, že provozovatelé restaurací využívají situace, kdy mají Češi vyšší mzdy, a neostýchají se do »meníček« zařadit také obecně dražší a luxusnější suroviny. Stačí se ale podívat na věc trochu do detailu a je vidět, že se možná necháváme u oběda unášet optimismem z ekonomického růstu. Zatímco v roce 2015, kdy Edenred začal ceny obědů evidovat, byla průměrná mzda kolem 28 tisíc a mohli jsme za ni nakoupit celkem 277 obědů, dnes bereme v průměru 32,5 tisíc. Ale obědů si koupíme 266, tedy o 11 méně…

Jde nám o cenu!

Restauratéři nám sice setrvale zdražují, je ale možné, že na ně jako spotřebitelé vyzrajeme, na »meníčka« zanevřeme a prostě si budeme nosit z domova krabičky. Jak to? Na konci května volby do Evropského parlamentu sice rozhodl problém tzv. dvojí kvality potravin. Jakmile ale nejde o to, že to mají Němci lepší než my, kvalita jako taková nás podle průzkumu Eurobarometer moc nezajímá. Podle výsledků Čechy nejvíce ze všeho osloví cena výrobku (je to důležité pro 62 % z nás, v celé EU pro 51 % lidí). Až pak nás zajímá původ (56 %) a chuť. A jen 40 procent z nás uvažuje o tom, zda je potravina bezpečná či jaký má obsah živin.

Zajímavou tabulku naleznete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.