Procházejí Českem za chlapce (6): Ušli už 150 kilometrů pro Alexe! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Procházejí Českem za chlapce (6): Ušli už 150 kilometrů pro Alexe!

Chorobami pronásledovaný Saška s milující maminkou Janou a tatínkem Petrem.
Chorobami pronásledovaný Saška s milující maminkou Janou a tatínkem Petrem. (Foto Aha! – Karel Janeček, archiv Jana Duraje)

Policista Honza Duraj (32) a svářeč Roman Zogada (26) pochodují republikou. Chtějí tím pomoci vybrat peníze na nákladnou léčbu Alexandra Fojcika (6) ze Stříteže, jehož rodičům lékaři oznámili, že chlapec má neuvěřitelných 23 diagnóz.

Alex už rok váží pouhých 15 kilogramů. Tělíčko mu neroste, roste však mozek, který tlačí zevnitř do chlapcovy hlavičky. Narodil se už ve 24. týdnu těhotenství, což je hlavní příčinou jeho těžkého životního údělu. „Rozhodli jsme se pomoci s jeho léčbou, po cestě napříč republikou upozornit na jeho příběh,“ řekl včera Aha! Honza Duraj.

Kéž by viděl...

O víkendu se chtějí oba sportovci dostat do Úval u Prahy. „Máme za sebou 150 kilometrů, všechno v pohodě, nohy zatím drží. Chodíme lesy, poli, Česko je přenádherná zem. Kéž by tu s námi mohl být i malý Saška a vidět to,“ posteskl si policista. Lidé dvojici po cestě poznávají a podporují ji. Dali jim už například najíst lidé z vodáckého táboru v Lokti.

Měří jen 100 centimetrů

Saša je slepý, má epilepsii, chybí mu růstový hormon. Lékaři mu předpovídají jen pár let života. Na umělé plicní ventilaci strávil Saša po narození 1 354 hodin. S okysličováním to bylo 75 dnů, tedy 1 811 hodin. V ostravské Fakultní nemocnici o něj pečovali 5 měsíců a 14 dnů. Dnes váží jen 15 kilo a měří 100 centimetrů.

Kam půjdou peníze?

Na Facebooku chodci založili stránku „Pěší přechod napříč Českou republikou pro Alexe.“ Má již stovky fanoušků. Na stránce najdete i podrobnou mapu, kudy Honza s Romanem půjdou a další důležité informace včetně videí rodiny Alexe. Všechny finance poputují na Alexovu léčbu v ostravském rehabilitačním centru Arkáda, sanatoriu Klimkovice, a také na hipoterapii v Bystřici nad Olší.

Česko přejdou napříč

Dobrovolníci vyšli 1. května z nejzápadnějšího bodu země v Aši. Za 12 dnů by rádi dorazili do nejvýchodnějšího bodu v Bukovci. Trasu využívají pro seznámení veřejnosti s Alexovým životním příběhem. Trasa je dlouhá 620 kilometrů.

Jak můžete pomoci?

Číslo sbírkového konta: 2200443710/2010, variabilní symbol je 1234 a účet zřizuje Charita Jablunkov.

Procházejí Českem za trpícího Alexe (6). V nohách mají 150 kilometrů

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.