Tento pes zabil chlapečka (†2)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tento pes zabil chlapečka (†2)!

Tito psi byli vyšlechtěni na lov pum a divočáků.
Tito psi byli vyšlechtěni na lov pum a divočáků. (Foto Pavel Ryšlink a INT)

Jen okamžik stačil kříženci argentinské dogy a staforda Arona, aby zabil Vlastimila D. (†2) z Přerova. Majitele psa Lukáše Č. (31) za to soud včera potrestal podmínečným trestem.

Matka osudného dne chlapce zavedla k babičce a šla za kamarádkou. V bytě byla i její sestra s přítelem, jejich mohutným psem a další dvě děti. Ve chvíli, kdy byl bez dozoru, pes několikrát chlapce kousl do hlavy. Dítě bylo na místě mrtvé.



Tahal ho za uši
Během soudu vyšlo najevo, že pes nebyl dostatečně vychován. „Byl sice přátelský, ale k dětem se choval dominatně až nadřazeně,“ konstatovala soudkyně Miluše Hadamčíková a dodala: „Děti zasáhly při hře do teritoria psa, a Vlastík se k němu navíc choval nevhodně.“ Z výpovědi svědků totiž vyplynulo, že klučina dříve tahal psa za uši a za varlata. „Obviněný měl předpokládat, že se něco takového může stát,“ konstatovala ale soudkyně.

Vlastík (†2) zemřel pět dní po Štědrém dnu.

Odškodné 600 tisíc
Vzhledem ke všem skutečnostem uznal soud Lukáše Č. vinným z usmrcení z nedbalosti a vyměřil mu dvouletý trest odnětí svobody s podmínečným odkladem na tři roky. Státní zástupce i Lukáš Č. rozsudek přijali. Odsouzený si nechal lhůtu na případné odvolání do výroku o náhradě škody, kdy by měl otci chlapce zaplatit 400 a babičce dítěte 200 tisíc korun. Pes byl zabaven státem.


Soudkyně: Zvažte, co si pořídíte!
„Předsedkyně přerovského trestního senátu Miluše Hadamčíková při zdůvodňování rozsudku apelovala na veřejnost, aby lidé dobře zvažovali, jaké zvíře si pořídí a aby dodržovali všechny zásady bezpečného zacházení se zvířaty. „Podobných věcí se dějí stovky. Lidé si neuvědomují rizika spojená se setkávání psů s dětmi. I když jsou psi stále polidšťováni, stále jsou to šelmy psovité a jednají na základě instinktů,“ uvedla soudkyně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.