Obrňáky pro českou armádu: To je Perun za 24 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Obrňáky pro českou armádu: To je Perun za 24 milionů!

Auto slouží pro přepravu pěti lidí a funguje i jako logistická základna pro materiál.
Auto slouží pro přepravu pěti lidí a funguje i jako logistická základna pro materiál. (Foto Aha! - David Malík)

Váží 13 tun, má motor o výkonu 240 kW a odolá střelbě z palných zbraní či výbuchu min! Výrobce z Přelouče, firma SVOS, včera představil, jak vypadá obrněné vozidlo Perun, jehož 4 kusy si česká armáda objednala za 94,5 milionů korun.

Armáda se na nákupu těchto skvostů domluvila předloni, jejich vývoj ale trval už od roku 2014. Loni v květnu dostala základní verzi. „Sami vojáci pak auto testovali a dle svých zkušeností z boje, kladli požadavky, co vše by chtěli upravit. Tohle je verze po jejich úpravách,“ řekl Aha! Štěpán Černý, ředitel SVOS.

Jde o vozidlo s otevřenou kabinou, ovšem s dostatečnou balistickou a protiminovou ochranou a zároveň pohyblivé a silně vyzbrojené. „Dali jsme do toho všechno. Bezpečněji auto už vyrobit neumíme,“ tvrdí Černý.

Stovka ročně?

O český unikát z jeho továrny se prý zajímají už v zahraničí. Černý počítá s tím, že by se takových vozů mělo vyrábět až stovka každý rok. Jeho kvality si užije 601. skupina speciálních sil. „Perun má za sebou tovární a kontrolní zkoušky. Nyní prochází těmi vojskovými, jejiž završení je v plánu v polovině roku,“ řekl Černý.

Je pro 5 vojáků a velké zásoby

Perun pojme celkem pět osob, velké zásoby materiálu, paliva a výzbroje. K ní patří hlavně těžký 12,7mm kulomet schopný palby v kruhovém rozsahu, lehký kulomet ovládaný ze sedačky vedle řidiče. Vojáci si mohou do auta připravit i pancéřovky, protitankové řízené střely nebo dokonce i minomet, ze kterého bude možné střílet přímo z vozidla.

Sice těžký, ale jede přes stovku!

Vozdilo má motor s výkonem 240 kw a šestistupňovou automatickou převodovku. Třináct tun těžké a šest metrů dlouhý Perun se umí rozjet z nuly na osmdesát za méně než 30 sekund. Jede maximálně 110 km/h.

Ochrana proti převrácení

Hlavní zbraň je v otočném kruhu nad středem vozidla na trubkovém rámu. Ten slouží zároveň jako ochrana osádky při převrácení vozidla a lze na něj upevnit plachtovou střechu, maskovací síť, reflektory, zadýmovací granátomety, případně další výzbroj a vybavení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.