Sedm potápěčů zkoumá zbytky Juditina mostu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sedm potápěčů zkoumá zbytky Juditina mostu!

Jediný zachovalý oblouk mostu...
Jediný zachovalý oblouk mostu... (﷯Foto Aha! – Dan Černovský)

I  přes chladné počasí a ledovou vodu naskákalo včera sedm potápěčů v Praze do Vltavy. Až do zítra tam provádějí průzkum dna řeky v okolí bývalého Juditina mostu.

V zimním období jsou na průzkum ideální podmínky. „Je totiž nejlepší viditelnost díky menšímu provozu lodí,“ vysvětlil Aha! mluvčí Archeologického ústavu Jaroslav Řídký. Potápěči se do dvoumetrové hloubky ponořují pouze na hodinu. Kvůli chladné vodě mají zimní vybavení. „Viditelnost ale není podle očekávání, u břehu je to pouze 30 až 40 centimetrů. Komplikace způsobuje také silný proud řeky,“ dodal Řídký.
Kvůli plavebnímu provozu jsou památky v korytě zanášeny bahnem. Průzkum by je měl zdokumentovat a odborníci následně navrhnout jejich ochranu.

Předchůdce Karlova mostu
Juditin most byl postavený mezi lety 1158 a 1172, stal se nejstarším kamenným mostem v Českých zemích a jedním z nejstarších severně od Alp. Spojoval břehy Vltavy celých 170 let, než ho v polovině 14. století strhla povodeň. Nahradil ho poté Karlův most, který ale stojí o pár metrů jižněji. Dodnes se z něj dochoval jeden z oblouků. Skrývá se pod Křížovnickým náměstím.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.