Maraton v –52° Celsia! Doběhl někdo do cíle? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Maraton v –52° Celsia! Doběhl někdo do cíle?

Z běžců se stávali sněhuláci.
Z běžců se stávali sněhuláci. (Foto Profimedia.cz)

Maraton na severním pólu? To už je pro vyznavače extrémních sportů takřka rutina. Navíc i tam se přece otepluje, aktuálně je tam třeba chabých třicet pod nulou... Chtělo by to nějakou větší výzvu... Co takhle maraton v nejchladnějším místě planety, sibiřském Ojmjakonu?!

To je, panečku, nápad! Teploměr na startovní bráně závodu, který pojmenovali »Marathon Pole of Cold« (Pól chladu) ukazoval »fanfárových« 52 stupňů pod nulou!

Účastnilo se ho pouhých 13 odvážlivců ve věku 21 až 71 let a nelze se moc divit, že cílovou pásku ve vzdálenosti 42 km neprotnul nikdo z nich. Nejlépe dopadl jistý Ilja Pesterev, který během necelých čtyř hodin uběhl 39 km. Zbylé tři už byly nad jeho síly, a to se přitom tou dobou »oteplilo« na –48 °C. „Bylo to poprvé, co jsme zorganizovali maraton v takovém mrazu. Příští rok ho rozhodně uspořádáme znovu a zveme běžce z celého světa,“ láká jeden z pořadatelů Jegor Abramov.

Padesát pod nulou je v zimě průměr

Ojmjakon je vesnice s 550 obyvateli, která leží na Dálném východě (9200 km od Moskvy) v ruské republice Sacha. Platí za nejchladnější trvale obydlené místo planety. Průměrná minimální teplota za prosinec, leden a únor zůstává pod –50 °C (do –55 °C musí děti chodit do školy), jedině v červnu a červenci teplota nikdy neklesá pod –10 °C. Rekordní zaznamenaný mráz tam je uváděn na hodnotě –67,7 °C.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.