Bublinky jako přípitek? 8 tipů jak se vyznat v šumivých vínech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bublinky jako přípitek? 8 tipů jak se vyznat v šumivých vínech

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Milujete bublinky? Nebo si sektem přiťuknete jen jednou za rok, na Silvestra? Ať už jste vyznavači šumivých vín, nebo jsou pro vás bublinky velká neznámá, Aha! vám nabízí šumivý rychlokurz. 

Perlivé víno není sekt

Myslíte si, že je jedno, jestli koupíte šumivé, nebo perlivé víno? Kdepak! „Hlavní a zásadní rozdíl mezi perlivými a šumivými víny je v procesu jejich výroby,“ říká Kamil Gruncl z Global Wines. Perlivá vína (např. italské Frizzante) jsou většinou dosycena oxidem uhličitým. Na rozdíl od toho v sektech (jinak také šumivých vínech) vzniká perlení díky tzv. druhotnému kvašení vína, které probíhá buď v nerezových tancích, nebo přímo v lahvi.

Jak se vyrábí sekt

Existují jen dva způsoby výroby šumivých vín. 

1*Charmantova metoda. „Jde o modernější a levnější způsob. Vinař nejprve vyrobí základní tiché víno, do kterého následně přidá tirážní likér,“ popisuje Gruncl. Tirážní likér je směs živých kvasných kultur s cukrem a jeho přidání do vína rozjede tzv. druhotnou fermentaci. Ta probíhá v uzavřených nerezových tancích.2*Metoda tzv. šampaňská neboli klasická. „Hlavním rozdílem je druhotná fermentace, která probíhá přímo v sektových lahvích,“ popisuje Kamil Gruncl. Tím že víno »kvasí« přímo v lahvích, je každá z nich jedinečná. V Česku se takhle vyrábí např. Bohemia Sekt Prestige nebo Chateau Radyně. 

Šampaňské musí být z Champagne

Nejznámějším sektem na světě je šampaňské, které se vyrábí ve francouzské oblasti Champagne. Vyrábí se tzv. šampaňskou metodou a pro jeho výrobu se smí použít jen tři odrůdy: Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Žádné jiné šumivé víno mimo oblast Champagne nesmí mít na etiketě vyznačen tento název. Mezi nejprestižnější a nejoblíbenější šampaňské se řadí například značky Pol Roger či Lanson. 

Francie nabízí crémant

Kromě šampaňského je ve Francii možné koupit i crémant. „Přestože se hrozny zpracovávají stejně jako v případě šampaňského, jsou tu dva rozdíly,“ vysvětluje David Král, sommelier společnosti Bohemia Sekt. „V první řadě není crémant vázán ke konkrétnímu území, může se tak nazývat jakékoliv francouzské šumivé víno kvašené v lahvi. Za druhé nejsou stanovena přesná pravidla pro výběr odrůd.“

V Itálii frčí prosecco

Známé šumivé víno prosecco se vyrábí pouze v Itálii z odrůdy Glera. Je proslulé svou lehkostí a šťavnatostí, které získává díky odrůdě a italskému slunci. Více než 95 % vinic Prosecca se nachází v kraji Treviso, regionu Conegliano – Valdobbiadene a jsou označena zkratkou DOCG. 

Španělé mají cavu

Špičková šumivá vína mají i Španělé. Jsou vyrobená metodou Champenoise a vyrábějí se v Sant Sadurní d´Anoja v Katalánsku již od roku 1872. Původně nesla název Xampán – to se nelíbilo francouzským vinařům, protože se to podobalo jejich označení. Postupně se užívaly různé názvy, až se ustálilo označení cava. 

Střední Evropa pije sekt

Sekt se jako středoevropský název pro šumivé víno používá v Česku, na Slovensku, v Německu a Rakousku. Základem je většinou cuvée, tedy směs maximálně tří odrůd vína. Do této kategorie spadá i klasická česká Bohemka. Najdou se ale i výjimky – třeba sekt z vinařství Chateau Bzenec, ve kterém je pouze Ryzlink rýnský. 

Od sladkého po suchý

Máte rádi sladká vína nebo je naopak nesnášíte? Pak si pohlídejte nápis na lahvi. Označení jako »Brut«, »Doux«, nebo »Demi sec« označují, kolik je ve víně cukru. Nejsladší je doux, méně sladký je demi sec a nejsušší je brut nebo extra brut. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.