Sváteční projevy prezidentů. Přesně před 85 lety pronesl ten vůbec první T.G.Masaryk: Dřepy, voloviny, chlast i pěst | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sváteční projevy prezidentů. Přesně před 85 lety pronesl ten vůbec první T.G.Masaryk: Dřepy, voloviny, chlast i pěst

T.G. Masaryk 1933
T.G. Masaryk 1933 (Foto ara)

Co by byl konec roku bez několika vlídných slov prezidenta?! Naposledy se Češi museli bez svátečního projevu hlavy státu obejít před 86 lety. Vůbec první vánoční poselství si totiž mohli návštěvníci kin poslechnout 19. prosince 1933 z úst Tomáše Garrigua Masaryka. 

První prezident svobodného Československa ho natočil ho pro filmový týdeník a promítal se na plátnech biografů. Tradici vánočních projevů změnili komunisté, kterým zjevně ideologicky křesťanské svátky moc »nevoněly«. A tak si na dlouhá léta Češi museli počkat vždy až na Nový rok. Nejprve se promluvy promítaly v kinech, později zněly z rozhlasu a v roce 1958 mohli diváci poprvé sledovat prezidenta Antonína Novotného v televizi.

Návrat k tradici

Poselství se často předtáčela, ale záleželo na tom, co prezidentům více »sedělo«. Proto třeba Václav Klaus (77) promlouval v přímém přenosu. Tradici novoročních projevů po revoluci zrušil až Miloš Zeman (74), který se vrátil k masarykovským vánočním poselstvím. V roce 2013 tak bylo možné vyslechnout v jednom roce rovnou dvě řeči: Klausovu 1. ledna a Zemanovu 26. prosince. Ať už naše hlavy státu byly jakékoliv a mluvily jakkoliv, jsou jejich projevy neopakovatelné jako svědectví doby. Projděte si s námi ty nejzajímavější z nich…

T.G. Masaryk 1933: Hlavně mravy!

Prezident tehdy nemluvil pouze k občanům Československa, ale také k Američanům a k lidem z ostatních států. Zamýšlel se nad válkou, vzpomínal na své dětství, kdy chodil koledovat od domu k domu. „Nerozčilujme se otázkami hospodářskými a politickými – problém dneška není jen hospodářský a politický, nýbrž především mravní; v celém veřejném životě, v hospodářském a politickém, musíme se vzdát vší násilnosti,“ pronesl tehdy.

Edvard Beneš 1947: Zlo alkoholismu!

Podstatnou část projevu dva roky po skončení války věnoval různým nešvarům. „Jsou to především vážné projevy nekázně, projevy kořistnictví, zjevy povalečství a lenosti, zejména pak zjevy těžkého alkoholismu a zvláště hlubokých poruch normálních vztahů mezi pohlavími,“ řekl. A na srdci mu leželi hlavně mladí „poživači alkoholu“: „Zdůrazňujeme mravní význam abstinence u mladých lidí, abstinence naprosté. Alkoholismus není nic jiného, než snaha po umlčení v sobě člověka rozumného, čestného, mravného, člověka sociálního.“

Klement Gottwald 1949: Balvan k lepšímu zítřku

Zahájil sérii projevů, v nichž komunističtí prezidenti řečí ideologických frází vyzdvihovali budovatelské úspěchy a věčné přátelství se Sovětským svazem. A předháněli se v umění lakýrníků narůžovo. „Náš statečný lid svým historickým únorovým vítězstvím odvalil těžký balvan ze své cesty k lepšímu, socialistickému zítřku. Blahodárné důsledky tohoto vítězství se velmi záhy projevily v celém našem veřejném životě. Nová vláda obrozené Národní fronty rychle dokončila to, co pro zuřivý odpor reakčních činitelů bylo zameškáno,“ pronesl také.

Antonín Zápotocký 1956: Proti Ježíškovi i rozvracečům

Své nesmrtelné téma si vystřílel už jako předseda vlády o čtyři roky dříve, když v předvánočním projevu pronesl: „Ježíšek vyrostl, zestaral, narostly mu vousy a stal se z něj Děda Mráz. Přijíždí k nám z východu a na cestu mu nesvítí jen betlémská hvězda, ale celá řada rudých hvězd …“ Jako prezident tak velebil lid, který „uchopil pevně vládu do svých rukou“. A brojil proti západním rozvracečům, které „za nadávky zradu a zločiny“ platí „zbohatličtí strýčkové, toužící po světovládě“.

Antonín Novotný 1962: Ach ty fronty a děravé panely!

Projev zahltil procenty, o kolik vzrostla jaká výroba či spotřeba a připustil, že spokojenost lidí narušují maličkosti jako je zatékání do paneláků. „Myslím, že je také zbytečné, aby nebyly prášky do pečiva, písek na nádobí a podobně. I s tím musí přece výrobní podniky počítat a vědět, že i tyto drobnosti jsou stále potřebné. Na druhé straně také kupující musí mít určitou dávku vůle a klidu a nepodléhat okamžitě panikaření a neztěžovat práci prodávajícím. Teď, když máme již překotný vánoční shon za sebou, přiznejme si, že mnohé fronty před obchody nemusely být,“ pronesl.

Ludvík Svoboda 1969: Jiné cesty pro nás není

Po definitivním pohřbení nadějí Pražského jara, kdy se v zemi usadila Sovětská armáda, nebylo snadné zachovat si tvář hrdiny od Buzuluku. „Nebyl to lehký rok pro nikoho z vás. Nebyl lehký ani pro mne. Všechny zkušenosti a dojmy jsou v našich myslích ještě čerstvé a nutí nás vyslovit otázku, jaké místo zaujme minulý rok v našich dějinách a letopisech,“ řekl. Na srdci mu také ležel osud mladých manželství při nedostatku bytů. Z jeho jediné věty však dýchl mráz z Kremlu. „Budoucnost své vlasti vidíme v socialismu. Jiné cesty pro nás není.“

Gustáv Husák 1989: Úplně mě zblbnete!

Rekordních 15 novoročních projevů pronesl v rodné slovenštině. Co do obsahu byly jako přes kopírák. Budovatelské úspěchy, mírové úsilí Sovětského svazu… Jak ale ukazuje záznam z natáčení v roce 1984, daly mu i tak zabrat. „Drahí spoluobčania, vážené súdružky a súdruhovia, ak máme stručně zhodnotit rok tisíc osem sto…“ zadrhne se a dotazuje se v češtině, zda to mohou „střihnou“. Při zjištění, že musí se svými velmi silnými dioptriemi číst znovu, si povzdechne: „Vy mě zblbnete úplně… nejlepší je mluvit bez papíru a potom nedělá člověk voloviny“. Projev 1. ledna 1989 pak zakončil „…aby dále vzkvétala naše vlast – Československá socialistická republika“, aniž tušil, že tím posílá přihrávku svému nečekanému nástupci.

Václav Havel 1990: Nechce přece, abych lhal

„Čtyřicet let jste v tento den slyšeli z úst mých předchůdců v různých obměnách totéž: jak naše země vzkvétá, kolik dalších miliónů tun oceli jsme vyrobili, jak jsme všichni šťastni, jak věříme své vládě a jaké krásné perspektivy se před námi otevírají. Předpokládám, že jste mne nenavrhli do tohoto úřadu proto, abych vám i já lhal. Naše země nevzkvétá,“ zahájil svůj legendární projev z vězeňského mundúru sotva vysvlečený prezident. A ještě než projev zakončil větou z písně své kamarádky Marty Kubišové „Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila!“, vyhlásil rozsáhlou a později sporně hodnocenou amnestii.

Václav Klaus 2013: Vztek kvůli rozcvičce

Pronášel projevy v přímém přenosu a Česká televize ho rozčílila, kdy v roce 2009 odvysílala záběry těsně před ním. Klaus trochu nervózně obchází kolem řečnického pultíku, rozpažuje ruce a naznačuje podřep. Ve svém posledním projevu o čtyři roky později se Klaus neubránil a navezl se do svého předchůdce. „Proto jsem se i já v novoročním projevu vždy pokoušel nalézat zrnka realistického optimismu. Začít nový rok s novým odhodláním a s novým úsilím je lepší, než přispívat k šíření nedobré nálady,“ pronesl. Pak ale udělal něco velmi podobného jako Václav Havel. Vyhlásil spornou amnestii, která pomohla především velkým tunelářům.

Miloš Zeman 2016: Účtoval a hrozil

Právě on skončil s »komunistickou« tradicí novoročních projevů, jeho proslovy se předtáčejí a vysílají o prvním svátku vánočním. Naopak začal s tradicí vyřizovat si vzdor sváteční atmosféře své účty. Ať už s novináři nebo třeba neoblíbeným premiérem Bohuslavem Sobotkou. Jeho kritici se pozastavili také nad tím, že při zatím posledním svátečním projevu zahrozil zdviženou pěstí, když pronášel: „Občas slyším hlasy, že bych měl vypsat předčasné volby, což mi ústava v některých situacích umožňuje. Chci naprosto jasně říci, že to nikdy neudělám.“

Víte, že...

Navázat na tradici novoročních projevů chce 1. ledna 2019 šéf Senátu Jaroslav Kubera (71, ODS). Nabídku odvysílat ho dostala ČT, Prima i Nova.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.