Podzim kouzlí, ale… Kdy konečně pořádně zaprší? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Podzim kouzlí, ale… Kdy konečně pořádně zaprší?

Celé centrum města tonulo v mlze, vidět bylo jen sídliště.
Celé centrum města tonulo v mlze, vidět bylo jen sídliště. (Foto Aha! - Jana Gogová)

Podzim letos čaruje s mlhou. Včera vykouzlil netradiční podívanou, když bílá záplava zalila Zlín. Půvabná mlha ale prázdné studně nenaplní. Kdy konečně zaprší?

Podle amerického modelu v lednu. Mlžný opar nad Baťovým městem přilákal na svahy nad Zlínem řadu zvědavců. „Myslel jsem, že vidím nějaký přelud, město jako by někdo zatopil,“ vyprávěl Petr Skalička (62) z Ostravy, který se vydal domů přes Zlín z Luhačovic, kde byl v lázních. Vodní pára v podobě mlhy je ale bohužel téměř jediná voda, kterou tento podzim přináší. Česko dál trápí sucho. Kdy konečně zaprší, aby se naplnily studně? Podle amerického meteorologického modelu CFS by měl být prosinec srážkově průměrný, v nížinách se ale snad dočkáme deštivého ledna a nadprůměrně deštivý by mohl být i únor. 

Na horách by v lednu i v únoru mělo sněžit. „Modely se přiklánějí k tomu, že převládne vlhké západní proudění, tedy oceánský typ počasí,“ uvádí meteorolog Martin Štros ze společnosti Meteo centrum.

Jak bude?

Dnes: oblačno, ráno mlhy, místy mrholení, den 11 až 15 °C, při zmenšené oblačnosti až 16 °C.
Zítra: polojasno, noc 1 až 5 °C, den 6 až 12 °C.
Čtvrtek: zataženo nebo mlhy, na horách jasno, noc 1 až 5 °C, při zmenšené oblačnosti až -1 °C, den 4 až 8 °C, při zmenšené oblačnosti kolem 10 °C.
Pátek: zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, na horách jasno, noc 0 až 4 °C, při zmenšené oblačnosti až -2 °C, den 4 až 8 °C, při zmenšené oblačnosti kolem 10 °C

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.