Nová pravidla nemocenské: Peníze i za první 3 dny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Nová pravidla nemocenské: Peníze i za první 3 dny!

Vysoké číslo na teploměru, anebo nízká částka na kontu? Zatím se ještě musíme rozhodovat, čemu se pověnujeme. Od července zřejmě bude všechno jinak!
Vysoké číslo na teploměru, anebo nízká částka na kontu? Zatím se ještě musíme rozhodovat, čemu se pověnujeme. Od července zřejmě bude všechno jinak! (profimedia.cz)

Lidé, kteří onemocní, nebudou za svoji chorobu trestáni. Dostanou totiž náhradu mzdy i v prvních třech dnech, kdy jsou dnes »na suchu«. Změnu nemocenské včera schválila Sněmovna, má platit od července a dolní komora je schopna ji prosadit i přes případný nesouhlas Senátu. Výsledek? Už je vlastně hotovo!

Od půlky příštího roku by tedy nově měl nemocný od zaměstnavatele dostat i za první tři dny 60 procent takzvaného denního vyměřovacího základu, tedy to, co dnes má až od 4. do 14. dne. „Vyhrál zdravý rozum,“ komentovala schválení zákona ministryně práce Jana Maláčová (37, ČSSD). Pro zrušení takzvané karenční doby bylo 128 ze 189 přítomných poslanců, a to zástupci ČSSD, ANO, KSČM, Pirátů a také někteří lidovci. „Jedná se o nespravedlivé trestání za nemoc,“ argumentovala poslankyně Kateřina Valachová (42, ČSSD) a podpořila ji i ministryně, která prohlásila: „Lidé se bojí onemocnět.“



Víc nemocných?

Opačné stanovisko, podobně jako zaměstnavatelé, měly ODS, TOP 09 a STAN. Proti byl ale třeba i poslanec ANO Pavel Juříček (62), který raději hlasování vynechal, aby nešel proti svému svědomí a také proti nařízení hnutí. „Povede to k nárůstu nemocnosti asi o 4 procentní body,“ varoval v rozpravě. A stěžoval si i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (57) „Zatíží to víc podnikatele, zatíží to víc rozpočty,“ řekl. Obavu, že se nyní vyplatí marodit i simulantům, však »smetla ze stolu« pirátka Olga Richterová (33), podle níž 60procentní náhrada znamená dostatečně vysokou spoluúčast pacientů. Předloha nyní putuje do horní komory, kde má pravice, která je proti, převahu. I kdyby ji ale senátoři neschválili, poslanci mají sílu je přehlasovat.

Firmy nesouhlasí

Zaměstnavatelé s rozhodnutím poslanců nesouhlasí, zrušení podle zástupců podnikatelů povede ke zvýšení nemocnosti a nákladů firem. Hospodářská komora odhaduje, že by se dodatečné výdaje firem mohly vyšplhat až na pět miliard korun a navržené snížení odvodů o 0,2 procentního bodu dopady nedorovná. A sehnat zástup při rekordně nízké nezaměstnanosti je prý nereálné...


Víte, že...
...žádná karenční doba není například v Belgii, Německu, Dánsku, Polsku nebo na Slovensku. V ostatních zemích EU se pohybuje od 1 do 7 dní.

Změna po deseti letech
Karenční dobu zavedla roku 2008 v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka (ODS). V témže roce ji Ústavní soud k pololetí zrušil. Kabinet neproplácení prosadil od ledna 2009 znovu, ale současně snížil odvody firmám. Ústavní soud ji už poté v roce 2012 zrušit odmítl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.