Vyšetřování pádu zbrusu nového boeingu v Indonésii: Zabila 189 lidí bomba?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vyšetřování pádu zbrusu nového boeingu v Indonésii: Zabila 189 lidí bomba?!

Po letadlu pátrá 15 lodí.
Po letadlu pátrá 15 lodí. (Boeing)

Jen pár minut po startu z indonéské metropole zmizel let Lion Air 610 z radarů a zřítil se do moře i se 189 lidmi na palubě. Příčiny pádu tři měsíce starého boeingu zatím obestírá tajemství. Mohlo jít o bombu?

Indonésie se vyrovnává s nejtragičtější leteckou nehodou posledních let, při které na palubě Boeingu 737 Max 8 nejspíš zahynulo všech 189 osob. Na truchlení však nezbývá čas, podmořské roboty a sonary už pátrají po trupu a černých skříňkách, které by měly příčinu nehody objasnit. Nikomu totiž nejde do hlavy, jak je možné, že to zbrusu nový letoun »zapíchl« 13 minut po startu čumákem do moře. „Letadla takhle zničehonic nepadají. Nedává to smysl. Muselo jít o bombu nebo jiné obrovské selhání,“ uvedl letecký expert, kapitán John Nance.

Slyšeli explozi
K hypotéze s bombou se přiklánějí i svědci z blízké pláže, kteří popsali, že slyšeli explozi. „Myslel jsem, že slyším hrom, ale bylo to trošku jiné – takové strašně hlasité »bum!«“ uvedl Dadang Hambali. Velká rána by se však klidně dala vysvětlit nárazem stroje na vodní hladinu...

Let hrůzy
Jsou ale i argumenty pro zastánce opačné varianty: Letadlo mělo technické problémy už den před nehodou! „Při letu z Bali do Jakarty kolísala stroji rychlost i výška. Během půl minuty klesl o téměř 270 metrů, přestože měl stoupat,“ naznačuje technický protokol z předchozího letu. Podle ředitele letecké společnosti Lion Air Edwarda Siraita však byl tento problém před osudným letem odstraněn. Nezbývá tedy než počkat na analýzu černých skříněk, které snad prozradí víc.

Nejprodávanější letoun
Model letadla, který v pondělí spadl do Jávského moře, je jedním z nejpoužívanějších strojů po celém světě. Ve své flotile pro kratší lety ho mají American Airlines, Air China, Air Canada a další. Model Boeing 737 Max 8 se začal prodávat od roku 2017 a díky tišší kabině a efektivnějšímu využívání paliva se stal nejrychleji prodávaným letounem v historii. Poptávka je tak velká (4700 strojů od více než 100 společností), že společnost Boeing nestíhá vyrábět dostatečný počet letadel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.