Vyznamenání od Zemana: Příběhy hrdinů, o kterých jste netušili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vyznamenání od Zemana: Příběhy hrdinů, o kterých jste netušili

Miloš Zeman pronesl na Hradě projev a rozdal vyznamenání. (28. 10. 2018)
Miloš Zeman pronesl na Hradě projev a rozdal vyznamenání. (28. 10. 2018) (Blesk:Martin Sekanina)

Ten se vyznamenal v boji, tenhle zase na operačním sále a tenhle třeba zase třeba měl ty »správné názory«. Zhruba podle takového klíče se Miloš Zeman (74) každoročně na 28. října uděluje metály. Letos jich bylo 41. Deník Aha! přináší ty »nej« příběhy.

Tihle zachraňovali (i obětovali) životy:

Smrti se vysmál

Generál Josef Bílý († 69) – Řád bílého lva I. třídy

Příběh generála a šéfa protinacistické organizace Obrana národa by si zasloužil zfilmování Hollywoodem. Když byl totiž v roce 1940 za svou odbojovou činnost gestapem zatčen a 28. září následujícího roku stanul před popravčí četou, odmítl si voják nasadit pásku přes oči. Poslední slova generála Bílého zněla: „Ať žije Československá republika! Psi, palte!“

Majetný »maffián«

Československý premiér Antonín Švehla († 60) - Řád bílého lva I. třídy

Zemský poslanec a předseda Agrární strany se za první světové války dostal do čela odbojové Maffie a nakonec i Národního výboru. V této funkci podepsal roku 1918 zákon o vzniku Československa. Byl 1. ministrem vnitra a 5. a 7. Předsedou československé vlády. Kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu Švehla nekandidoval na prezidenta a opustil politiku. Traduje se také, že po jeho skonu našli v šuplíku celou jeho výplatu z dob premiérování.

Odvážný rozhlasák

Novinář Karel Lánský (94) - Řád bílého lva I. třídy

Vyučený krejčí a později pracovník Československého rozhlasu Lánský upadl v nemilost nacistů, později také komunistů. Po okupaci Československa roku 1968 se totiž podílel na protiokupačním vysílání, za což se musel z rozhlasu poroučet a až do roku 1984 pracoval jako dělník. Jakmile padla totalita, signatář Charty 77 se po více než dvou desítkách let k rozhlasu vrátil, dva roky pak šéfoval zahraničnímu vysílání.

Jen další metál…

Generál Stanislav Čeček – Řád bílého lva I. třídy († 43)

Další prezidentem vyznamenaný vojevůdce Čeček posbíral již za svého života zhruba dvacítku vyznamenání. Generál Čeček byl jedním z nejvýznamnějších představitelů československých legií v Rusku, bojoval mimo jiné u Zborova (1917) či Bachmače (1918). Za první republiky působil jako náčelník hlavního štábu československé armády i jako přednosta Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Zemřel v pouhých 43 letech na následky strádání z bojů.

Bojoval nejen na hřišti

Atlet a odbojář Jan Gajdoš († 41)– Řád bílého lva I. třídy

Život nadějného sportovce a držitele olympijských medailí předčasně ukončila »péče«, které se Gajdošovi dostalo od nacistů. Nehodlal totiž po okupaci Československa Německem jen nečině přihlížet, a přidal se k odbojové skupině. Za to byl v roce 1944 gestapem zatčen, na následky pobytu v koncentráku v roce 1945 zemřel.

Chránila děti svým tělem

Učitelka Darina Nešporová (41) – Medaile Za hrdinství

Učitelka z mateřské školky na Olomoucku si medaili vysloužila díky své odvaze a pohotovosti. Když se totiž loni v červnu při procházce proti ní a jejím malým svěřencům vyřítilo auto, Nešporová stihla tři děti rychle odstrčit z jeho cesty. Dalšího chlapce ochránila Nešporová svým tělem, a ačkoliv oba byli při nehodě zraněni, její nesobecký čin zajistil, že jen lehce.

Smutný návrat z mise

Vojáci Patrik Štěpánek († 25), Martin Marcin († 36), Kamil Beneš († 28) – Medaile za hrdinství

Při útoku nedaleko základny afghánské základny Bagrám, kterou pomáhali střežit, zemřeli letos v srpnu tři čeští vojáci. Zatímco u Beneše a Štěpánka šlo o první misi, zkušený Marcin byl v Afghánistánu už potřetí, předtím prošel dvakrát Kosovem. Vojáci byli posmrtně povýšeni do hodnosti štábních praporčíků a v létě pohřbeni s vojenskými poctami. Když v neděli za Marcina přebírala vyznamenání jeho maminka, neubránila se pláči.

Tihle jsou považováni za špičky v oboru

Jméno jako profese

Václav Větvička (80) – Medaile Za zásluhy I. stupně

Populizátor botaniky rozdává své rady v pořadu televize Prima Receptář prima nápadů. Je také správcem zámeckého parku ve Štiříně.

Potíral nadváhu

Rajko Doleček (†92) - Medaile Za zásluhy I. stupně

„Jezte s mírou“. To vzkazoval propagátor zdravé výživy a lékař. Léčil i slavné hvězdy a dokonce i manželky prominentních potentátů.

TOP oční lékař

Martin Filipec (63) – Řád T. G. Masaryka I. třídy

Expert na oční imunologii a zevní choroby oka vybudoval v Praze oční kliniku Lexum, jednu z největších očních klinik ve střední Evropě

Filmový hudební mág

Vadim Petrov (86) – Medaile Za zásluhy I. stupně

Hudební skladatel a klavírista má na svém kontě nespočet děl. Skládal například i ústřední hudbu ke Krkonošským pohádkám, pohádkám o krtkovi a dalším večerníčkům a filmům pro děti.

A tahle jména zdvihají obočí!

Z Charty do komunistické party

Spisovatelka Lenka Procházková (67) – Medaile Za zásluhy I. stupně

Signatářka Charty 77 a manželka zesnulého spisovatele Ludvíka Vaculíka (†88) – autora manifestu Dva tisíce slov – poslední dobou nejvíce proslula svým odporem k církevním restitucím. Dokonce kvůli nim v roce 2012 podala na tehdejšího premiéra Petra Nečase (53) a další členy jeho vlády trestní oznámení. Minulý rok ji Zeman navrhl do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, proti čemuž se strhla kritika z řad odborné veřejnosti. Procházková přispívá do komunistických Haló novin, v nichž kritizuje polistopadový vývoj.

Štědrý sponzor

Zbrojař Jaroslav Strnad (46) – Medaile Za zásluhy I. stupně

Zakladatel zbrojařského impéria Czechoslovak Group, do něhož patří i kopřivnická Tatra a další firmy zaměřené na zbrojní výrobu. Od jeho společností došly na Zemanovu prezidentskou kampaň miliony korun. Strnadovy firmy byly totiž v minulosti i štědrým sponzorem zemanovi nakloněné Strany práv občanů. Na konci ledna přepsal Strnad 100 procent akcií na svého 26 letého syna Michala.

Hidžábobijka

Ředitelka školy Ivanka Kohoutová (61) - Medaile Za zásluhy I. stupně

Ústřední postava tzv. hidžábové kauzy byla Hradem oceněna jako „statečná žena v boji s netolerantní ideologií“. Před lety totiž coby ředitelka Střední zdravotnické školy v Praze zatrhla ve svém ústavu nošení muslimským šátků, kvůli čemuž se dostala do sporu se studentkou somálského původu Ayan Jamaal Ahmedunuurovou. Studentka školu kvůli zákazu zažalovala, za Somálku se postavila také ombudsmanka Anna Šabatová (67), podle které byl zákaz diskriminační. Soudy se ale postavily za ředitelku, k diskriminaci prý nedošlo.

Král zabíjaček

Exministr zemědělství Jan Fencl (76) - Medaile Za zásluhy I. stupně

Trvalo to několik let, avšak bývalý Zemanův ministr zemědělství v letech 1998 – 2002 vyznamenání konečně dostal. Možná za to, že stál u zrodu Strany práv občanů – zemanovci. Té se ale od roku 2009 podařilo ve volbách umístit do ústavní funkce jen jediného kandidáta – expředsedu JZD Slušovice Františka Čubu (82), který kvůli věku a zdraví na mandát senátora letos v únoru rezignoval. Fenclovi k metálu mohlo pomoci také to, že Zemana a další kolegy z vlády zval pravidelně na svůj statek na Hodonínsku na zabíjačku.

Chybička se vloudila

Básník a spisovatel Karel Sýs (72) - Medaile Za zásluhy I. stupně

Normalizační novinář a spisovatel Sýs už se jedním oceněním může pyšnit. V roce 1989 se z vůle Gustáva Husáka († 78) stal „zasloužilým umělcem“. Paradoxně Sýsovi k nové medaili dopomohly nejen sněmovní levicové strany,ale také Piráti. Ti si pak sypali popel na hlavu. Omlouvala se také senátorka ČSSD Alena Gajdůšková (64), která prý Sýse nominovala omylem. Spletla si ho s ilustrátorem a autorem knih pro děti Petrem Sísem (69).

Budoucí Zemanův soused

Finančník Pavol Krúpa (46) - Medaile Za zásluhy I. stupně

Slovenský podnikatel se stejně jako prezident ostře vymezuje proti Zdeňku Bakalovi (57). A také on štědře přispívá Straně práv občanů.V poslední době se Krúpa čile angažuje v kauze OKD a proslýchá se, že financuje demonstrace proti údajné krádeži bytů OKD. Bakala na finančníka podal trestní oznámení, protože ho měl prý Krúpa vydírat, že když mu zaplatí, protesty přestanou. Nedávno prezident oznámil, že by si chtěl postavit bungalov v Mnichovicích u Prahy. Pozemek, na němž by chtěla hlava státu stavět, leží hned vedle domu Pavla Krúpy.


Sportovci se Hradu vyhýbali

Lavičku náhradníků místo medaile

Pět sportovců mělo převzít od Miloše Zemana (74) státní vyznamenání. Pouze dva si pro něj přišli osobně.

Do Vladislavského sálu si pro Medaili Za zásluhy v oblasti sportu dorazili pouze tenisté Helena Suková (53) a Radek Štěpánek (39). A co další tři? Brankář Arsenalu Petr Čech (36) prý v neděli plnil pracovní povinnosti. Sice byl v zápase s Crystal Palace pouze na lavici náhradníků, i tak byla jeho cesta do Prahy nereálná. Také za dvojnásobnou olympijskou vítězku, snowboardistku a lyžařku Ester Ledeckou (23), musel převzít medaili zástupce. „Předávání ocenění kolidovalo s jejím soustředěním v zahraničí,“ vysvětloval neúčast člen jejího manažerského týmu Radim Trusina. To za marodící tenistku Petru Kvitovou (29) ocenění nepřevzal nikdo. „Po návratu ze Singapuru ji přemohly horečky,“ zdůvodnil absenci mluvčí Kvitové Karel Tejkal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.