Adámkovi ze Strakonicka: Zrekonstruovali barák a... Šest lidí vyhnal oheň na ulici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Adámkovi ze Strakonicka: Zrekonstruovali barák a... Šest lidí vyhnal oheň na ulici

Hasiči dostali hlášení o požáru půl hodiny po půlnoci 7. října. Během chvíle už ale byla střecha v plamenech.
Hasiči dostali hlášení o požáru půl hodiny po půlnoci 7. října. Během chvíle už ale byla střecha v plamenech. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Ta ohnivá noc byla strašná. Do smrti na ni rodina Adámkova ze Sedlíkovic na Strakonicku nezapomene. Plameny jim vzaly dům, zbyly jen holé zdi bez střechy a promáčený, zničený nábytek s oblečením.

Osudná se rodině stala neděle 7. října, kdy je po půlnoci probudilo sousedovo volání. Sotva stihli vyběhnout jen v pyžamu. Pak už jen bezmocně sledovali, jak jim hoří dům před očima...



Léta oprav

Adámkovi domek několik let opravovali. Před rokem rekonstrukci dokončili, koupili nábytek. Nového domova si ale moc neužili. „Život nám zachránil soused. Vracel se domů a slyšel praskání. Myslel si, že padají ořechy, pak uviděl světlo. Tak se šel podívat. Nemohl nás ale vzbudit. Byli jsme už asi přiotrávení, dlouho jsme nic neslyšeli,“ popsala Aha! Ivana Adámková (41) hrůznou noc.

Zvířata žijí
V domě v tu dobu spalo šest lidí. Adámkovi, jejich dva dospělí synové, přítelkyně jednoho z nich a malá Ivanka (9). Všichni vyběhli jen v pyžamu, víc si vzít nestačili. Celá střecha už byla v tu chvíli v plamenech. „Ozývaly se rány, praskání, kousky tašek lítaly vzduchem. Ještě jsem šla s hasičem pro papoušky, sám by je v domě hned nenašel,“ řekla Ivana.
Rodině zbyly holé zdi bez střechy, zničený nábytek s oblečením. Rozhodli se ale nevzdat. Půjčili si peníze a chtějí dostat dům pod střechu dřív, než začnou mrazy.

Hořet začal mrazák
Hasiči na místě našli zdroj požáru. Hořet začalo kvůli technické závadě mrazáku. Mrazicí box odvezli vyšetřovatelé k dalšímu zkoumání.


Zvířata zachránili
Adámkovi jsou rádi, že se před smrtí v plamenech podařilo zachránit i mazlíčky. „Přežila všechna zvířata a za to jsme rádi,“ říká Ivana. Mají tři psy, dvě kočky, dvě ary, kakadu, žaka a křečky.


Pomůžete i vy?
O tom, že neštěstí druhých není lidem lhostejné, se rodina přesvědčila už pár dní po požáru. Rodiče spolužáků malé Ivanky a ZŠ Povážská, do které chodí, přispěchali s pomocí. Holčička dostala hračky a knihy. Zareagoval i nadační fond Srdce pro Strakonice, který Adámovým zřídil transparentní účet 77738601/2010. Tam můžete pomoci i vy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.