Nemilá chyba technika na vojenské základně: Rozstřílel stíhačku!...a druhá ohořela | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nemilá chyba technika na vojenské základně: Rozstřílel stíhačku!...a druhá ohořela

Šestihlavňový rotační kanon M61 Vulcan střílí 20 mm náboje kadencí 6000/min.
Šestihlavňový rotační kanon M61 Vulcan střílí 20 mm náboje kadencí 6000/min. (Foto Twitter/ Tony Delvita, Wikipedia, Gerard van der Schaaf)

Tak si představ, mámo, stala se mi dneska v práci taková nepříjmenost... „Copak, zlato?!“ Ále, smekl se mi prst a... „Jen mi to pověz, drahoušku.“ ...a rozstřelil jsem bojovou stíhačku! Scénka jako z absurdního dramatu? V Belgii se přesně tohle událo!

Belgické letectvo ve čtvrtek skutečně přišlo za absurdních okolností o bojový letoun F-16 Fighting Falcon. »Bojující sokol« nepadl v boji, rozstřílel ho neopatrný údržbář starající se o kanon v hangáru odstavené stíhačky.

Dva plně natankované a vyzbrojené stroje F-16 byly připravené na letecké základně, v hangáru pak jistý údržbář šteloval zbraně jiné stíhačky. Letectvo zatím nezveřejnilo, co přesně pokazil, každopádně byla jeho chyba likvidační. Nějak spustil rotační kanon Vulcan a sprška ostrých nábojů zasáhla přímo nedaleko stojící stroj. Ten, plný asi 10 000 litrů kerosinu, okamžitě vybuchl a plameny pak ještě poškodily třetí bojový letoun.

Drahá chyba

Na místo se sjely asi tři desítky hasičů i další záchranáři, neboť výbuchy a kouř byly patrné z dálky. Místní se jistě mohli obávat nejhoršího, ale o teroristický útok ani o válku naštěstí nešlo.

„Předpokládáme lidskou chybu, nebo technické selhání, rozhodně jsme nedostali žádné varování o úmyslném činu,“ řekl televizi RTL Info Boris Morenville z obranných odborů.
Jedna stíhačka za cca 420 milionů korun je tak kaput, druhou se podaří opravit. Mohlo být i hůř, ale byli zraněni jen dva letištní technici, výbuchy jim poškodily sluch...

F-16 Fighting Falcon

Rozpětí: 10 m

Max. vzletová hmotnost: 19,2 t

Max. rychlost: Mach 2 (2120 km/h)

Ve službě: od r. 1974 (v Belgii od 1979)

Cena: cca 423 mil. Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.