Maláčová protlačila zrušení karence: Nemoc už nebude luxus! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Maláčová protlačila zrušení karence: Nemoc už nebude luxus!

Jana Maláčová
Jana Maláčová (ČTK)

Zůstat doma s chřipkou? Od 1. července příštího roku už by to neměl být pro zaměstnané takový luxus. Včera se na zrušení tzv. karenční doby shodla koalice ANO a ČSSD.

V prvních třech dnech nemoci by se podle návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (37, ČSSD) mělo zaměstnancům proplatit 60 % z výdělku. Už 10 let jsou totiž nemocní po tuto dubu doma zadarmo. Vidina menší mzdy tak nutila nemocné lidi chodit do práce, což jednak snižovalo produktivitu, a navíc hrozilo, že nakazí své kolegy.

Zažehnaný spor

Podle šéfky rezortu by měla jít příslušná novela po dohodě s premiérem Andrejem Babišem (64, ANO) ve Sněmovně do čtení příští týden. „Proplácení prvních tří dnů nemocenské spustíme od 1. července 2019, tedy v původním termínu. Jsem ráda, že jsme zažehnali rodící se koaliční spor,“ uvedla ministryně. Pro sociální demokracii bylo toto jedním z hlavních důvodů, proč nakonec kývla na vládní spolupráci.

Miliardové kompenzace

Maláčová už dřív řekla, že pokud ANO nepodpoří konec karence od 1. července 2019, jednalo by se o porušení koaliční smlouvy. Hlasy pro novelu mezi poslanci nejsilnější vládní strany by měl zajistit šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek (56), jelikož ne všichni jeho spolustraníci s tímto krokem souhlasí. Zrušení neplacené nemocenské by se mělo zaměstnavatelům kompenzovat. A to snížením odvodů o 0,2 procentního bodu na zdravotním pojištění, což činí zhruba 3,5 miliardy korun ročně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.