Podzim do Česka doslova přiletěl s bouří: Fabienne zhasla 160 tisíc domácností! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Podzim do Česka doslova přiletěl s bouří: Fabienne zhasla 160 tisíc domácností!

Hasiči na Karlovarsku od noci odstraňovali popadané stromy.
Hasiči na Karlovarsku od noci odstraňovali popadané stromy. (Foto Aha! – David Malík, ČTK, Humlnet)

Drsně začal letošní podzim. Bouře Fabienne, která se prohnala Českem, napáchala škody za desítky milionů korun. Bez elektřiny zůstalo 160 tisíc domácností, padaly elektrické stožáry, stromy i domy.

Stromy silný vítr, který na Sněžce dosahoval až 138 km/h, lámal jako třísky po celé republice. Poškodil jich více než čtvrt milionu. Hasiči v Česku vyjížděli k 1270 zásahům, hlavně ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji. Na Rakovnicku spadlo šest stožárů velmi vysokého napětí.

U Hluboček na Olomoucku se dva lidé zranili, když se jim na chatu svalil strom. V Menharticích na Třebíčsku se zřítila stodola na auta. Poryv větru utrhl střechu o rozměru 15 krát 15 metrů v hranické nemocnici na Přerovsku.

Už padá sníh

Ještě v pátek atakovala rtuť třicítku, a včera už ležel v Krkonoších sníh. Poletoval i v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nejchladněji, tedy 0 °C, bylo na Plechém na Šumavě. A teplo už nebude. Ve čtvrtek a v pátek se přechodně oteplí až na 20 °C, o víkendu se ale opět od severozápadu ochladí a do hor se podle Dagmar Honsové z Meteopressu vrátí sněžení. Noční teploty budou klesat až k –2 °C. Je třeba počítat a dešťovými přeháňkami.

V Kostěnicích na Pardubicku nalomený strom ohrožoval místní kapličku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.