Rádce Aha! Zkontrolujte si komín: Hrozí požár i pokuta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! Zkontrolujte si komín: Hrozí požár i pokuta!

Zkontrolujte si komín!
Zkontrolujte si komín! (Foto scom)

V rekordně teplém létě to tak sice nevypadalo, ale i letos přijde zima. Aha! vám poradí, kdy a jak si nechat zkontrolovat kotel a komín, abyste topili bez obav z pokut, požárů a otrav.

Kdy musíte čistit?

U kotlů na pevná paliva s výkonem do 50 kW (rodinné domy) musíte čistit spalinové cesty 3krát ročně nebo 2krát v případě sezonního provozu. Čistit můžete svépomocí, ale minimálně jednou za rok musí kontrolu spalinových cest provést i kominík. U plynových kotlů musí odborník jednou ročně prohlédnout kotel a spalinové cesty. Musí to být kominík, nikoliv servisní technik – topenář.

Pojišťovna nezaplatí vše

„Dojde-li k požáru od komína, který poškozený uplatní u své pojišťovny, zkoumá se vždy příčinná souvislost mezi závadou na kouřovodu a vznikem škody, popř. jejím rozsahem. Klientovi je pojistné plnění kráceno v případech, kdy je tato příčina škody evidentní a zjistí se současně, že porušil své povinnosti pravidelné údržby a kontrol. Je-li poškozený v objektu v nájmu, musí splnění svých povinností doložit majitel domu (pronajímatel),“ vysvětluje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Loni padl rekord

V loňském roce zasahovali hasiči u 1 052 požárů, které vznikly od komína. Bylo to o 19,4 procenta více případů než v roce 2015. Navíc padl rekord, kdy počet komínových požárů poprvé překonal tisícovku.

Revize kotle za 3 roky?

Od 1. září platí novela zákona o ovzduší, která zvedá frekvenci povinné revize kotlů na pevná paliva (nově už neplatí pro kamna s výměníkem) o příkonu 10 až 300 kW na 3 roky. Revizi provádí technik proškolený výrobcem kotle, ale za určitých okolností může nově i jiný. Povinnost platí od roku 2016, a když protokol z kontroly nemáte, hrozí vám pokuta 20 tisíc Kč.

Povinnosti pro domácnosti s kotlem do 50 kW

                                          Kotle na pevná paliva                            Kotle na plyn

Povinná revizní kontrola - do konce roku 2016 následně každé 3 roky.  1x za 3 roky(PO)

Servisní kontrola               1x ročně (doporučeno)                     1x ročně (doporučeno)

Čištění spalinové cesty  3x ročně (2x ročně u sezonního provozu)           1x ročně

Kontrola spalinové cesty              1x ročně                                           1x ročně

Přečtěte si
Josef124
24. 5. 2020 • 18:58

O tu pokutu by mi ani nešlo, ale z toho požáru mám strach, proto nechci nic zanedbat. Před každou zimou nechávám komín zkontrolovat a vyčistit od kominíka. Já sám bych si na to netroufl, protože se bojím výšek. Když jsme si komín vybírali, tak jsme zvolili komínovou sestavu z http­s://ww­w.ko­minyc­z.cz/ , která nás zaujala ze všech nejvíc.

mrazkova@tiscali.cz
31. 3. 2019 • 11:33

Lidé se dnes snaží ušetřit kde se dá, ale šetřit zrovna na revizích komínů není podle mého nejšťastnější volba. My také necháváme komín pravidelně kontrolovat. Je ale pravda, že náš komín už není ve zrovna nejlepším stavu, takže letos nejspíše investujeme do nové komínové sestavy. Co jsem se dívala, tak dobře vycházejí třeba komíny od této firmy https://www.komin-levne.cz/

ivannavratil386
23. 12. 2018 • 15:33

Díky moc za článek. To já nechávám oba naše komíny pravidelně kontrolovat. Přecejen nechci riskovat požár. Zatím bylo vždy vše v pořádku. Příští rok se ale konečně chystám pustit do rekonstrukce domu a rovnou bych rád pořídil i nové komíny. Co jsem se díval, tak se mi zatím hodně líbí ty, co mají na https://www.poctivy-komin.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.