Shořelý motorest jako varování: Pasti nečištěných komínů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Shořelý motorest jako varování: Pasti nečištěných komínů

Budovu i vybavení vzaly plameny.
Budovu i vybavení vzaly plameny. (Foto ČTK)

Škoda 30 milionů. Takovou sumu si vyžádá víkendový požár dřevěného motorestu Čtyři kameny způsobený nevyčištěným komínem. Kdo částku zaplatí? Mohla by pojišťovna. Podle odborníků ale v podobných případech záleží na tom, jak se majitelé starali o komín.

Jak často čistit?

Vyhláška o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty je u kotlů na pevná paliva nejpřísnější. V případě celoročního využívání objektu se čistí 3x ročně v přiměřených časových odstupech. Tedy jednou za 3 až 4 měsíce. Jednou ročně pak musí přijet kominík (u kotlů nad 50kW dvakrát ročně), který vyhotoví zprávu o kontrole spalinové cesty.

Kdy je třeba revize?

Revizi komínů smí provádět jen speciálně vyškolený kominík – revizní technik, jinak je neplatná. Provádí se vždy, když přestavujete komín, začnete používat nový, po požáru, když měníte druh paliva nebo zdroj tepla, nebo když pravidelná kontrola ukáže, že jsou v komíně trhliny.

Pojišťovna kontroluje

„Dojde-li k požáru od komína, který poškozený uplatní u své pojišťovny, zkoumá se vždy příčinná souvislost mezi závadou na kouřovodu a vznikem škody, popř. jejím rozsahem. Klientovi je pojistné plnění kráceno v případech, kdy je tato příčina škody evidentní a zjistí se současně, že porušil své povinnosti pravidelné údržby a kontrol. Je-li poškozený v objektu v nájmu, musí splnění svých povinností doložit majitel domu (pronajímatel),“ říká Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Falešný štempl pojišťovnu nezajímá?

Dostanete od kominíka jen »štempl« a už je zase pryč? Nebo se ukáže, že byl falešný? Pojišťovnu to zajímat nemusí. „Pokud se pojištěný řádně staral o svůj majetek a splnil všechny náležitosti dané zákonem, pojišťovna by neměla přistoupit ke krácení nebo odmítnutí pojistného plnění. Nesmí se však prokázat úmysl pojištěného využít pro revizi falešného kominíka,“ říká Monika Bartlová z České asociace pojišťoven.

Přes 1000 ročně

Loni pomáhali hasiči u 1 052 požárů, které vznikly od komína. U 902 požárů se vzňaly saze, za zbytek mohla nevhodná konstrukce komína, kupř. zazděný trám. Škody činily zhruba 52 milionů korun.

Kdo platí škody, když...

...komín nemá kontrolu a není vyčištěný

Na vině je majitel (nebo provozovatel, podle nájemní smlouvy), protože má zákonnou povinnost pečovat o spalinovou cestu. Hrozí mu pokuta 10 000 korun a krácení pojistného plnění ze strany pojišťovny.

...komín je řádně zkontrolovaný a vyčištěný

„V tomto případě jde odpovědnost za kominíkem, majitel má k dispozici zprávu o provedení kontroly spalinové cesty a žil v domnění, že splnil zákonné povinnosti. Kominíkovi hrozí pokuta až ve výši 50 000 korun,“ říká Petr Dušek, mluvčí Společenstva kominíků ČR. A to především v případech, když mu soud prokáže, že komín nevyčistil, nebo přesto, že zjistil závadu (např. zadehtovaný komín), tak napsal zprávu »bez závad«.

...za požár může konstrukce komína

„Jestliže má komín revizi, škoda včetně pokuty jde za revizním technikem spalinové cesty, pokud mu soud prokáže vinu a v konstrukci komína je chyba,“ říká Jaroslav Shön, prezident společenstva kominíků ČR.

...čistíte sami a kontrolu jste letos nestihli

Pokud si čistíte komín svépomocí a vedete o tom řádně záznamy do požární knihy, nemusíte se bát. I kdyby požár vypukl před plánovanou letošní kontrolou. „Majitel by splnil požadavky zákona,“ dodává Shön.

Hasiči dohasili požár motorestu Čtyři kameny.



Přečtěte si
mrazkova@tiscali.cz
29. 1. 2019 • 13:21

Díky za článek. Přesně z tohoto důvodu si raději necháváme komín čistit pravidelně. Tento rok dokonce plánujeme jeho kompletní výměnu. Docela mě překvapilo, že komínové sestavy se dají v dnešní době sehnat poměrně levně. Třeba tady: https://www.komin-levne.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.