Jak postupovat v případě nehody? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jak postupovat v případě nehody?

Návrat z prázdnin dopravu zahustil a stres z napjatého denního rozvrhu také ke klidu za volantem nepřispívá. Víte, co máte dělat, když dojde k nehodě? Správná reakce vám může ušetřit hodně peněz a starostí.

Pokud jde o takzvanou malou škodu, která neohrožuje zdraví ani životy ostatních a viník je jasný, není třeba volat policii. „Malá škoda znamená, že újma na jednom vozidle je menší než 100 000 korun, není poškozeno dopravní značení nebo silnice a nikdo při nehodě nebyl zraněn,“ připomíná Filip Hubený, analytik neživotního pojištění Broker Consulting. Právě nepřítomnost policie je ale důvodem, proč účastníci nehody na něco zapomenou. Víte, jak postupovat?

1. Zabezpečte vůz a sebe
Zastavte auto, vypněte motor a zapněte varovné blinkry. Dále si nasaďte reflexní vestu a dejte před automobil výstražný trojúhelník, aby se ostatní vozidla mohla včas vyhnout.

2. Zjistěte výši škody
Ověřte, zda nikdo není zraněn a zkontrolujte škodu na vozidle.V případě, že se vám bude zdát škoda vyšší než 100 000 korun na jednom z vozidel, je vaší povinností dle zákona o provozu na pozemních komunikacích zavolat policii. Pokud byste ji nezavolali, pojišťovna by vám později mohla krátit pojistné plnění. V případě, že by z vozidla unikaly kapaliny, jako jsou palivo nebo olej, musíte k nehodě přivolat ještě hasiče.

3. Určete viníka
Zjistěte, kdo je viníkem nehody. Domluvte se s dalším účastníkem nehody a určete, kdo je jejím viníkem. V případě, že se neshodnete, je lepší k případu zavolat policii.

4. Zdokumentujte nehodu
Vyplňte formulář a udělejte fotografie vozů přímo na místě nehody, nafoťte jejich poškození a nakreslete plánek. Poté je možné s vozidly odjet na místo, kde nebudou překážet provozu (pokud jsou pojízdná). Všichni účastníci (řidiči) nehody poté vyplní Záznam o dopravní nehodě, který musí být podepsaný všemi, aby jej později nikdo z nich nemohl zpochybnit.

5. Kontaktujte pojišťovnu
Nehodu oznamte pojišťovně co nejdříve. Pokud nemáte sjednané havarijní pojištění ani přímou likvidaci škody svou pojišťovnou, musíte škodu nahlásit pojišťovně viníka nehody. Ta ovšem bude potřebovat s největší pravděpodobností nahlášení přímo od něj, a to včetně všech potřebných důkazů. Je tedy potřeba se domluvit přímo s viníkem, aby nehodu nahlásil co nejdříve.

6. Pozvěte likvidátora
Nejprve je nutné nechat vozidlo zkontrolovat likvidátorem pojišťovny, který stanoví rozsah a náhradu škody. Zde si většinou může poškozený vybrat, zda bude chtít nechat udělat opravu rozpočtem (likvidátor po prohlédnutí vozu navrhne částku, kterou pojišťovna vyplatí poškozenému na účet), nebo provést opravu ve smluvním servisu pojišťovny. Nikdy ovšem nenechávejte vozidlo opravit dříve, než ho uvidí likvidátor pojišťovny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.