Jako v hororu od Hitchcocka: Útok dravců na hobbymarket v Klatovech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jako v hororu od Hitchcocka: Útok dravců na hobbymarket v Klatovech!

Zvířecí záchranář Karel Makoň.
Zvířecí záchranář Karel Makoň. (Foto DESOP)

To tam ještě neměli! Na hobbymarket v Klatovech »zaútočila« samice krahujce. Držela se pod stropem a nechtěla se nechat chytit. Pomoci nakonec musel zvířecí záchranář Karel Makoň.

 Samička krahujce obecného si asi zaletěla o víkendu nakoupit. Nejen že si nic nevybrala, ale ještě ani netrefila ven. Dravec létal po obchodě jakoby vyskočil z hororu Hitchcocka Ptáci.


Šup do sítě

„Zmateně létala ve skladu. Nejdříve se ji zaměstnanci obchodu snažili vyhnat dveřmi. Jenže u tohoto druhu dravce se to málokdy povede, je to totiž takový rapl,“ řekl Makoň. Nezbývalo tak nic jiného, než ptáka odchytit do sítě. „Vysokozdvižným vozíkem mě dostali nahoru pod střechu. Mezi regály jsem natáhl speciální ornitologickou sít. Ta má rozměr 12 krát 3 metry,“ popisoval Makoň.

Jeden pokus

Pak se ztlumila světla a šlo se na věc. „Nahnal jsem ho do sítě, kde uvízl, a já ho chytil. Kdyby se mi to nepovedlo na první pokus, bylo by to špatné. Krahujec je pěkně chytrý, podruhé by do sítě nevletěl. Musel bych ji několikrát přemísťovat a pracně ho nahánět,“ dodal Makoň.
Ten pak dravce okroužkoval a na parkovišti před hobbymarketem ho vypustil zpět do přírody.

 

 

Dravcům se zřejmě v halách líbí
Chytání dravců ve skladech, výrobních halách i hypermarketech je teď poměrně časté. „Nedávno jsme dravce, také krahujce, chytali v průmyslové hale v Blížejově na Domažlicku. Tam mají pod stropem hnízda jiřičky, on vletěl za snadnou kořistí dovnitř, cestu ven už ale nenašel,“ řekl Makoň. Dvě sovy pálené pak odchytával také v halách v Boru a Stříbře na Tachovsku.  

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.