Děti neznají nebezpečí a rády poznávají: Jak je chránit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Děti neznají nebezpečí a rády poznávají: Jak je chránit?

 (Shutterstock)

Pokud jsou vaše děti již velké, možná jste zapomněli, jak náročné bylo období, kdy začaly poznávat. Tu se vrávoravým krokem sotva vyhnuly rohu stolu, tu zatáhly za ubrus a dolů letělo vše, co na něm stálo, chvilku nato jste je na poslední chvíli zachránili před pádem ze schodů, hned nato hnali od horké plotny a dalo by se pokračovat. Pokud dítě teprve čekáte, na toto se rozhodně připravte. Období poznávání je sice jedním z nejroztomilejších, pokud jde o dětské projevy, ale také z nejnebezpečnějších.

Děti totiž v tomto věku zcela postrádají schopnost odhadnout riziko. Jen my, dospělí víme, kde všude číhá. Ratolesti přitom přirozeně objevují, zkoumají, poznávají. Potřebují nutně vědět, co je za oknem, co je čeká, když vyšplhají po žebříku na skříň, kam vedou schody, co se vaří na plotně a k čemu slouží nůž. Běhají, padají a ještě tolik netuší, že to i bolí, své tělo ani tolik neovládají. Na vás je, abyste je nespustili z očí a svět jim pomohli poznávat cestou bez zbytečných zranění či úrazů. Zde je deset základních rad a tipů na opatření, která vás zbaví alespoň části stresu. Neznamená to ovšem, že na dítě můžete přestat dohlížet!

* Zábrany:

máte-li krb, kamna nebo krbová kamna, zajistěte jejich okolí zábranou, ohrádkou, čímkoli, co dítěti zamezí přístup do bezprostřední blízkosti rozžhaveného tělesa. Zábrana – ochranný panel, je praktická také k plotně. Dítě přes ni nedosáhne na horké nádoby, nemá šanci je převrhnout. I jen pád těžkého hrnce je nebezpečný.

* Pojistky:

mechanickými dětskými pojistkami můžete zajistit zásuvky, aby je děti neotevřely. Předejdete tak nejen krámování, ale především skřípnutí prstů, které je bolestivé. Pojistky je obvykle možné nalepit nebo snadno namontovat na zásuvky, dvířka skříní, chladničky, ale také na okna nebo do elektrických zásuvek.

*  Vrátka:

praktické řešení především do domácností, kde je schodiště. Než se po schodech dítě naučí správně lézt či chodit, držet se zábradlí, dřevěná vrátka, která mu v cestě na schodiště zabrání, uvítáte. Pomoci mohou také protiskluzové pásky na schodnice nebo doplňkové zábradlí, na které dítě snáz dosáhne.

*  Ochrana rohů:

plastové chrániče na rohy jsou velmi oblíbené – snadno se instalují, snadno je pak také odejmete. Sami se rozhlédněte po své domácnosti a spočítejte ostré rohy stolů, stolků, skříněk, lavic atd.

* Protiskluzové podložky:

důležité jsou zejména v koupelně. Lze je dodatečně položit na dno vany či vaničky ve sprchovém koutě. I když má moderní sanita obvykle protiskluzové úpravy již z výroby, zvýšené bezpečí je v koupelně na místě.

* Termostatické baterie:

pro dospělé představují pohodlí – není třeba složitě nastavovat teplotu vody pomocí správné polohy páky nebo kohoutků, ale i úsporu – zbytečně nečekáte na správnou teplotu vody, takže ji také zbytečně neodpouštíte ani neohříváte. Pro děti představují termostatické baterie snížení rizika opaření.

* Chemie:

třeba takové tablety do myčky – napadlo by vás je ochutnat? Dítě o tom bude určitě přemýšlet, pokud se mu dostanou do ruky. Veškeré čisticí prostředky, kosmetické přípravky či jakékoli chemikálie, ale také léky tak určitě ukliďte z dosahu dětí, nejlépe do uzamykatelné skříně.

* Vyklidit prostor:

veškerý nábytek zajistěte proti převrhnutí či převrácení, z dosahu dětí dejte ostré, těžké a skleněné předměty, stejně jako drobné předměty všeho druhu, a to včetně šroubků, připínáčků nebo třeba mincí. Nezapomeňte na kabely, šňůry všeho druhu. A také ubrusy, za ty děti rády tahají…

* Hračky:

výběr hraček by měl v každém případě odpovídat věku dítěte, pořizujte ale také kvalitní výrobky od prověřených výrobců, které jsou bez obsahu zdraví škodlivých látek a nehrozí, že se snadno poškodí a mohou dítě zranit.

* Rostliny:

převrácený květináč nepředstavuje riziko, ale ani tady nevíte, jestli náhodou dítě nenapadne rostlinu ochutnávat. Nevhodné do domácnosti s dětmi jsou jedovaté rostliny a i ty ostatní, včetně např. kaktusů, je dobré umístit tam, kde na ně děti nedosáhnou.

STAČÍ JIM MÁLO

Nemůžete eliminovat všechna rizika a navíc metoda pokus – drobný omyl, je ideální cestou, jak dítě může poznávat svět. Není však třeba, aby omyly končily tragédií. Možná vám to nepřijde, ale věděli jste, že malému dítěti stačí otvor široký i pouhých 12 cm, aby se jím protáhlo? Tak pozor třeba na otevřená okna! Nevětrejte nikdy, pokud nejste v místnosti přítomni. Odstraňte z dosahu nábytek, po němž by se dítě na okno mohlo vyšplhat. Pojistka proti otevření okna už vaši prozíravost jen korunuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.