Základní vybavení do každé rodiny: Teplota, nebo horečka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Základní vybavení do každé rodiny: Teplota, nebo horečka?

 (Foto: ara)

Nemusíte být posedlí hlídáním svého zdraví, přesto doma nejspíš máte zcela základní vybavení, jakým je teploměr. Slouží k rychlému zjištění tělesné teploty. Dnes se od teploměrů očekává nejen měření přesné, ale také rychlé a pohodlné.

Jaký teploměr můžete k měření tělesné teploty využít? Rtuťový se již neprodává kvůli obsahu nebezpečného toxického prvku. Rozšířené jsou dnes již teploměry digitální, a to v podobě teploměrů kontaktních a bezdotykových. Kontaktní teploměry se používají stejně jako klasické teploměry analogové – teplotu jimi změříte v ústech, v podpaží či v konečníku, některé mohou mít i ohebnou špičku, právě kvůli měření v konečníku u malých dětí. Pro ty lze využít také teploměr v dudlíku. Jsou rychlé, konec měření oznamují zvukovým signálem.

BEZ DOTYKU

Kvůli hygienickému použití bez nutnosti kontaktu s tělem pacienta jsou v nemocnicích a ordinacích oblíbené teploměry bezdotykové. V domácnosti je oceníte zejména při péči o dítě. Během několika málo vteřin změří teplotu těla, stačí, když je přidržíte v jeho těsné blízkosti. Není tak třeba problém změřit teplotu spícímu člověku, aniž byste jej museli probudit.

Některé digitální teploměry dokážou uložit naměřenou hodnotu do paměti – lze ji při dalším měření porovnat s nově zjištěným údajem. Pro přesné měření je důležitá dostatečně nabitá baterie, hlídejte tedy její stav.

VYCHYTÁVKY

K dispozici jsou i moderní vychytávky, např. teploměry propojené s aplikací v chytrém telefonu, která umožňuje data o naměřené tělesné teplotě shromažďovat, informovat o změnách, vývoji i třeba překročení hraniční hodnoty.

PRO KONTROLU

Pokud jste naměřili znepokojivou teplotu těla, měření pro jistotu opakujte, ale pozor – je tak nutné učinit na stejném místě a stejnou metodou. I u zdravého člověka totiž může teplota kolísat, a to jak v průběhu dne, tak v závislosti na teplotě v místnosti nebo tělesné aktivitě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.