Silnice v Česku: Za 5 měsíců 186 mrtvých. Bouralo se už víc než loni? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Silnice v Česku: Za 5 měsíců 186 mrtvých. Bouralo se už víc než loni?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Více nehod a při nich více mrtvých i zraněných! To je smutná bilance z českých silnic za prvních pět měsíců letošního roku. Počet obětí výrazně narostl v květnu, může za to i teplé počasí.

Od ledna do května na silnicích zemřelo už 186 lidí, to je o 25 více než za stejné období loni. Nehod bylo více o 624 a lehce zraněných o 579. Na nepříznivých statistikách se podepsal květen, kdy počet obětí meziročně stoupl o 15! Důvod? Nezvykle teplé počasí. „Řidiči mají problém s udržením koncentrace, pomaleji reagují a snadno se unaví,“ vysvětlil Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. K tomu se navíc přidal fakt, že teplé počasí vylákalo na silnice více cyklistů a motorkářů. „Proto zákonitě roste počet fatálních dopravních nehod,“ popsal Budský. Navíc přibývá po celé republice počet nehod s tramvajemi, letos jich už bylo o 12 % více. V Praze si letos vyžádaly už čtyři oběti, loni při tom byla za celý rok jen jedna z Ostravy.

Jak horko zamává s řidiči?

Horko, zvlášť když trvá delší dobu, má nepříznivý vliv na všechny řidiče. Kromě zpomalených reakcí a únavy je trápí třeba nedostatek spánku. Za volant tedy už sedají v mnohem horší kondici, než normálně. To všechno vede k tomu, že jsou podrážděnější! „Kvalita vzájemné komunikace všech účastníků silničního provozu se proto zhoršuje,“ shrnul Roman Budský.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.