Francouzští vědci potvrdili: Ty zuby jsou skutečně Hitlera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Francouzští vědci potvrdili: Ty zuby jsou skutečně Hitlera!

Hitler se skutečně zabil 30. dubna 1945.
Hitler se skutečně zabil 30. dubna 1945. (Foto Bundesarchiv, ara)

Konec konspiračním teoriím o fingované smrti a úniku do Jižní Ameriky! Adolf Hitler (†56) skutečně skonal týden před koncem druhé světové války ve svém berlínském bunkru. Svojí analýzou to nezvratně potvrdili francouzští vědci.

Po führerovi zbylo jen minimum ostatků. Když Rudá armáda dorazila začátkem května 1945 do Berlína, jeho tělo bylo takřka celé spálené. Našla se ale rozbitá spodní čelist a kus lebky. Léta je ve svých sejfech ukrývaly ruské tajné služby. Až loni se nechali jejich šéfové přesvědčit francouzskými vědci, aby je poskytli k prozkoumání.

A výsledek? „Naše studie prokazuje, že Hitler zemřel v roce 1945. Není pochyb, že jsou zuby autentické,“ řekl agentuře AFP profesor Philippe Charlier, spoluautor studie. „Neuprchl do Argentiny na ponorce, není na tajné základně v Antarktidě ani na odvrácené straně Měsíce,“ dodal profesor.

Úlomek lebky podle badatelů odpovídá Hitlerovým rentgenům z roku 1944. Zuby také dokazují, že byl vůdce vegetarián, nejsou na nich žádné stopy po mase. Každopádně byly v mizerném stavu: křivé, zahnědlé, zubní kámen. A co víc, zbývaly mu jen čtyři, jinak měl v ústech kov. Z toho zase šly vyčíst stopy chemické reakce, patrně s kyanidem, kterým se Hitler asi otrávil. A z lebky je zase jasná střelná rána do hlavy. „Nemůžeme jistě říci, jestli se zabil ampulí kyanidu, nebo kulkou, s největším pravděpodobností šlo o obě,“ uzavírá Charlier.

Stalinovo mlžení

K nejrůznějším teoriím o Hitlerově konci přispěl i sám Josif Stalin. Napřed se z opatrnosti zprávám o sokově skonu zdráhal uvěřit. Do dvou týdnů ale sovětským tajným agentům Hitlerův zubař a jeho dva asistenti potvrdili, že zuby patří vůdci a jeho družce. Nadále to však zůstalo tajemstvím. Stalin naopak rozhlásil do světa, že Hitler uprchl a kryjí ho západní mocnosti. Zuby mezitím do Moskvy tajně odvezla překladatelka Jelena Rževskaja, která pracovala v úzkém týmu pověřeném ostatky najít. „Ručíte za ně životem,“ předal jí krabičku velitel. „Nemáme trezor a chlap by se spíš opil a ztratil je,“ popsala později ve svých memoárech, proč byla převozem zubů pověřena právě ona.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.