Je vám ve vedru líto vašeho miláčka? Letní střih psům škodí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Je vám ve vedru líto vašeho miláčka? Letní střih psům škodí!

Koupejte a stříhejte s rozmyslem. Není to člověk!
Koupejte a stříhejte s rozmyslem. Není to člověk! (Ilustrační foto ara)

Teploty stoupají, doba dovolených se blíží a my chceme dopřát osvěžení nejen sobě, ale i svým psím miláčkům. Co dělat, aby koupel neodnesli zdravotními problémy? A opravdu je pro ně úlevou ostříhaná srst? Naopak!

Kde ho vykoupat?
S koupáním psů je trochu problém, mnohde je zakázané, a tak majitelé využívají každou dostupnou vodní plochu a někdy, co si budeme namlouvat, se psi majitelů ani neptají a místo na koupání si vyberou sami.


Mají citlivou kůži
Buďte opatrní, psí kůže je citlivější než lidská a koupel ve vodě, která je napadená sinicemi nebo jinak znečištěná, může psům způsobit zdravotní problémy. Pokud si nejste jisti čistotou vody, psa po koupeli důkladně opláchněte a nechte proschnout. Vyhnete se tak možnému výskytu kožních onemocnění. Pokud chcete psa ochladit, dbejte hlavně, aby měl dostatek tekutin a nechte ho odpočinout na stinném místě, kde proudí vzduch.

Vlhko jim nesvědčí
Zatímco průvan a nízké teploty snášejí psi obecně dobře, vlhko jim nesvědčí. Po koupeli tedy psa nechte důkladně proschnout na vzduchu, dlouhosrstá plemena vyfénujte. Na ošetřování srsti je ovšem psa třeba navykat už odmalička, vyfénovat bránící se třicetikilové zvíře je skoro nemožné. Nedostatečně proschlá srst může zapříčinit vznik hotspotů – mokvavých zánětů kůže, které si psi olizují a vykusují. Takové místo je třeba vyholit a ošetřit dezinfekcí, případně antibiotickou mastí.


Zrychlené dýchání je normální
Nejčastější motivací majitelů pro krátký střih je hyperventilace (zrychlené dýchání) psů. Ta je však normální, je to přirozený způsob termoregulace a ostříhání psům nijak nepomůže. Naopak, srst chrání citlivou kůži psů před spálením. „Pokud berete s sebou psa na letní dovolenou, zvláště k moři, volte spíš delší střih,“ připomíná Adéla Trepáková, veterinární sestra a majitelka psího salonu Adyla Tre.

Nepoužívejte lidské šampony
Pozor! Psi mají zásadité pH pokožky a lidské šampony jim nesvědčí. Ošetřujte je kosmetikou, která vytvoří na pokožce ochranný filtr, jenž odráží sluneční paprsky.

Hrozí nádorové onemocnění
Pokud máte dlouhosrstého psa a nezvládáte péči o jeho srst, můžete ho samozřejmě nechat ostříhat, ale mějte na paměti, že jste ho zbavili přirozené ochrany, a tím spíš dohlížejte, aby nezůstával na přímém slunci. Pokud se pes spálí, může to vést i k nádorovému onemocnění kůže stejně jako u lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.