Se zvyšujícím se věkem musíme intenzivněji zatěžovat paměť: Trénujte svůj mozek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Se zvyšujícím se věkem musíme intenzivněji zatěžovat paměť: Trénujte svůj mozek!

Trénujte svůj mozek!
Trénujte svůj mozek! (Shutterstock)

Člověk je člověkem i proto, že myslí, a myšlení má na starosti mozek. Dnes už víme, že tahle nejdůležitější funkce mozku vychází z paměti. Její podstatou je uchovávat současné informace a zároveň si vybavovat ty z minulosti.

Paměť má v mozku na starosti vnitřní strana spánkového laloku – hippokampus. Vytváří paměťové stopy a také se v něm neustále rodí nové nervové buňky, neurony. Právě paměťové stopy, vzpomínky a zkušenosti, uložené v této části mozku, dovolují lidem osvojovat si vědomosti a dovednosti, a tak se vyrovnávat s nástrahami života. Jakmile zklame nebo vypadne paměť, může z tělesné schránky člověka vymizet i lidská bytost.

Cvičení intelektu

Co tedy dělat pro to, abychom si paměť udrželi co možná nejdéle? Abychom toho dosáhli, je nutné na sobě pracovat každý den, zejména poté, co člověk dosáhne seniorského věku a řada jeho schopností – nejen ty paměťové – ochabne.

Speciální sešity

Trénování paměti usnadňují speciální sešity vydané Českou alzheimerovskou společnosti, které se dají koupit i v síti některých lékáren. Některé pojišťovny pro své klienty starší 65 let nabízejí proplacení pomůcek na procvičování paměťových funkcí v hodnotě 500 korun. Příspěvek je možné uplatnit právě na nákup sešitů.

Jak oživit paměť doma?

*Studium cizího jazyka: Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem, a kolikrát jsi člověkem, tolik máš i mozkové kapacity. Tohle poupravené úsloví nelže – vědecké výzkumy prokázaly hustší kůru mozkovou u lidí, ovládajících víc cizích řečí. Dokážou zvládnout i víc úkolů najednou.

*Četba literatury: Čtení (lepší je nahlas, s hlasovou modulací zvýrazňující děj) nutí mozek přijímat a zpracovávat nové informace. To současně vylepšuje představivost, a tím i schopnost lépe se orientovat.

*Relax před usnutím: Pokuste se mentálně odstřihnout od všech problémů uplynulého dne, nepouštějte do ložnice žádný stres. Vypněte televizi, notebook i telefon, izolujte se od všech rušivých vlivů.

*Hýbejte se: Mozek ocení pravidelnou pohybovou aktivitu, byť v malých dávkách, ale zato po celý den. Dobré je střídat mentální aktivitu s fyzickou zátěží úměrnou věku.

*Společenské hry: Kanasta s přáteli, ale i hra Člověče, nezlob se dokážou s pamětí nebo unaveným mozkem udělat pravé divy. Mozek při nich vyplavuje do organismu endorfiny – tzv. hormony štěstí a spokojenosti – které zpětně ovlivňují celkovou konstituci těla.


Nenáročný, spolehlivý a zábavný: Stroopův test

Je dostupný na internetu, ale poskytnou ho i v zařízeních pečujících o seniory. Test obsahuje 50 různobarevně natištěných slov a úkolem je nahlas a co nejrychleji odříkat barvy, jakými jsou slova vytištěna. Jinými slovy, když vidíte slovo modrá natištěné červeně, máte říct červená, a nikoli modrá. Když uděláte při poznávání barvy chybu, nepokračujte dál, dokud neřeknete barvu správně. Změřte si, kolik času jste potřebovali k vyslovení barev všech uvedených slov. Test nemá žádný cílový čas, protože výsledky se velmi liší člověk od člověka. Snažte se ale v tomto testu postupně zlepšovat.

Citát pro vás

„Paměti věnujeme jen málo pozornosti. Začneme se jí zabývat tehdy, až nás opustí.“ Mark Twain, americký spisovatel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.