Syn má dluhy, peníze vezmou tátovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Syn má dluhy, peníze vezmou tátovi!

Dluhy syna ničí Jiřího Beneše z Horky u Staré Paky.
Dluhy syna ničí Jiřího Beneše z Horky u Staré Paky. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, ara)

 Ve strachu ze zaklepání exekutora na dveře svého domova žije neustále Jiří Beneš (74) z Horky u Staré Paky. Ne však vlastní vinou, ale kvůli nezodpovědnosti prostředního syna (47), jenž s ním žije v jedné domácnosti a neplatí za telefon.

„Už jednou jsem kvůli jeho neplacení telefonu přišel o 13 tisíc a teď má syn za něj další dluh asi přes 14 tisíc korun a exekutor mi řekl, že uhrazení bude na mě, když to on nezaplatí,“ řekl zoufalý důchodce, jenž bydlí s družkou ve služebním bytě v domě Českých drah, u kterých kdysi pracoval. Jelikož v něm má problémový syn trvalé bydliště, exekutor může přijít sem a dluh umořit zabavením věcí v domácnosti.

Otevřou si...
„Už mi i řekl, že když nebudu doma a bude zavřeno, přijde se zámečníkem a otevře si,“ postěžoval si Beneš. Vykonavatel exekutorského úřadu z Prahy, Pavel Fila, který s ním dluh syna řešil, deníku Aha! potvrdil, že na vstup do bydliště dlužníka má právo.

Jiří Beneš bydlí s rodinou ve služebním bytě v tomto domě Českých drah, které již oznámily demolici objektu kvůli špatnému technickému stavu budovy.

Jen parazituje!
„Nejraději bych syna vyhodil z domu. Jenže s ním není řeč. Začne řvát a vším mlátit a odmítá odejít. Už tu byla i policie, která ho na dva dny vykázala, a pak se zase vrátil. Je to zmetek. Nikde nedělá. V práci vydržel nejdéle dva měsíce. Ani nepřispěje na nájem. Není možné z něj něco dostat. Nevím, co s ním,“ posteskl si důchodce.


Přijdou o byt
Vedle hrozby exekuce kvůli zadluženému synovi Jiří Beneš navíc řeší problémy s již nevyhovujícím bydlením. Dům, v němž s rodinou bydlí už 36 let, je po loňské záplavě ve špatném technickém stavu a České dráhy jej ještě letos plánují srovnat se zemí. Jeho obyvatelům nabídly náhradní bydlení, ale v jiných obcích, protože v Horce nejsou volné byty.

Rada právníka Jana Černého: Odhlaste syna z trvalého bydliště
Právník Jan Černý uvádí, že se Jiří Beneš nejlépe vyhne synovým exekucím jeho odhlášením z trvalého bydliště. „U některých úřadů to jde jednoduše, u jiných složitě, ale dosáhnout by toho měl. Zvláště když uvede, že má reálné obavy z exekuce. Kdyby přišla předtím, než se mu toto podaří, tak by ta cesta byla složitější. Musel by prokazovat, které věci jsou jeho, a které synovy, protože exekutor v první chvíli onálepkuje v podstatě všechno,“ uvedl právník.

JUDr. Jan Černý

Přečtěte si
qwertina
11. 3. 2018 • 16:56

lahny
10. 3. 2018 • 21:40

U nás ve vesnici se stal podobný případ.Rodiče přepsali barák na dceru, ta nadělala dluhy a banka jí ten barák sebrala.Rodiče se museli odstěhovat jinam (respektive odstěhovala se matka, otec odmítl a žije v dřevěné boudě, kterou používali jako garáž). Tak tomu se dneska říká svoboda.Dětem nikdy nic za živa nepřepisovat, jinak skončíte jako bezdomovci.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.